Φάλαινα και εμμηνόπαυση: Τί δείχνει η νέα έρευνα για τα θηλαστικά
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εμμηνόπαυση είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό των γήινων ειδών και κάνει την εμφάνιση του μόνο σε λίγα. Αυτά είναι ο άνθρωπος, όπως και οι όρκες, μαζί με άλλα τέσσερα είδη οδοντοκητών. Τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, που εξετάζει την εμμηνόπαυση
Σιγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέκριναν στην έρευνα τους, τη διάρκεια ζωής σε 32 είδη οδοντοκητών. Διαπίστωσαν ότι στα πέντε εμμηνοπαυσιακά είδη –όρκες, ψευδόρκες, ασπροδέλφινα (μπελούγκα), μονόκεροι (ναρβάλ) και δελφίνια-πιλότοι– οι θηλυκές ζουν περίπου τέσσερις δεκαετίες περισσότερες από τα μη εμμηνοπαυσιακά είδη παρόμοιου μεγέθους. Με δεδομένα άλλης παλιότερης μελέτης που δημοσιεύτηκε πέρσι, βρήκε σημάδια εμμηνόπαυσης μεταξύ άγριων χιμπατζήδων στην Ουγκάντα, όμως αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί στο σύνολο του είδους. Άλλα οδοντοκήτη, όπως οι φυσητήρες καθώς και τα μυστακοκήτη, συμπεριλαμβανομένης και της γαλάζιας φάλαινας, δεν περνούν εμμηνόπαυση.
Εξέλιξη εμμηνόπαυσης«Το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει μια μοναδική εικόνα για τα πώς εξελίχθηκε η εμμηνόπαυση. Τα εμμηνοπαυσιακά είδη των φαλαινών έχουν παραπλήσια αναπαραγωγική περίοδο με τα μη εμμηνοπαυσιακά είδη. Αυτό που διαφέρει είναι η ζωή τους μετά την κλιμακτήριο» ανέφερε ο Σαμ Έλις, λέκτορας στη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στην Αγγλία, και βασικός συγγραφέας της μελέτης που θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Με την εξέλιξη, η διάρκεια ζωής των θηλυκών μεγάλωσε, ώστε οι μητέρες και οι γιαγιάδες να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικογένειά τους, αφού λήξει η δική τους αναπαραγωγική περίοδος, είπε ο ‘Ελις για αυτά τα είδη φαλαινών. «Βλέπουμε τα ίδια μοτίβα και στις ανθρώπινες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες έχουν παρόμοια αναπαραγωγική περίοδο με τους στενότερους συγγενείς μας, τα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη», εξήγησε.
Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αυξάνει τις πιθανότητες οι θηλυκές φάλαινες να βοηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους χωρίς να ανταγωνίζονται τις κόρες τους στην αναπαραγωγή. «Όταν μητέρες και κόρες της ίδιας ομάδας προσπαθούν να αναπαραχθούν ταυτόχρονα, υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης για την εξασφάλιση πόρων, επειδή και οι δύο θέλουν τους πόρους αυτούς για τους δικούς τους απογόνους. Η κατάσταση θα επιδεινωνόταν αν οι μεγαλύτερες θηλυκές αναπαράγονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σταματώντας την αναπαραγωγή, ελαχιστοποιούν την πιθανότητα σύγκρουσης», είπε ο Ντάρεν Κροφτ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Φαλαινών της Πολιτείας Ουάσινγκτον.
Υπόθεση χρήσιμης γιαγιάςΜελέτες για τις όρκες που ζουν στον Ειρηνικό, στα ανοιχτά της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι θηλυκές σταματούν να αναπαράγονται γύρω στα 40, όμως συχνά ζουν μέχρι τα 60 ή και τα 80. Οι αρσενικές όρκες συνήθως πεθαίνουν πριν κλείσουν τα 40. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γιαγιάδες όρκες βοηθούν τις κόρες και τα εγγόνια τους, παρέχοντάς τους τροφή, προστασία και, κατά κάποιο τρόπο, σοφία. «Διαπιστώσαμε ότι τα μικρά που έχουν μια ζωντανή γιαγιά, η οποία δεν αναπαράγεται, έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνα που δεν έχουν γιαγιά», είπε ο Έλις. Και συνέχισε: «Άλλες έρευνες δείχνουν έναν μηχανισμό επιβίωσης. Τις χρονιές που οι πόροι σπανίζουν, τα μεγαλύτερα θηλυκά ηγούνται του κοπαδιού, κάτι που υποδηλώνει ότι η γνώση του περιβάλλοντος χώρου τους επιτρέπει να οδηγούν την οικογένεια/ομάδα τους στους πόρους», .
Αυτές οι γηραιότερες θηλυκές επίσης πιάνουν ψάρια και τα κόβουν στη μέση, για να μοιραστούν το φαγητό με τα μέλη της οικογένειάς τους, μια συμπεριφορά που δεν είναι τόσο συνηθισμένη στα νεότερα θηλυκά – και σχεδόν ανύπαρκτη στα αρσενικά, είπε ο Έλις. Η εμμηνόπαυση εξελίχθηκε ανεξάρτητα στους ανθρώπους και τις φάλαινες, αφού ο τελευταίος κοινός πρόγονος των δύο ειδών έζησε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια.
«Από εξελικτική σκοπιά, είναι δύσκολο να εξηγηθεί η ζωή μετά την αναπαραγωγή. Για τα περισσότερα είδη, η εξέλιξη θέλει τα θηλυκά να αναπαράγονται μέχρι το τέλος της ζωής τους, ώστε να μεγιστοποιήσουν τη μεταφορά των γονιδίων τους στις μελλοντικές γενιές», είπε ο Κροφτ. «Πώς προέκυψε λοιπόν η εμμηνόπαυση στους ανθρώπους και τα οδοντοκήτη; Αυτή η νέα ανάλυση δείχνει ότι προέκυψε από θηλυκά που παρέτειναν τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς ταυτόχρονα να παρατείνουν και την αναπαραγωγική περίοδο τους», πρόσθεσε ο Κροφτ. Η εμμηνόπαυση είναι ασυνήθιστη στο ζωικό βασίλειο και απαιτεί ένα ασυνήθιστο σύνολο προϋποθέσεων για να συμβεί. «Το κλειδί είναι ότι δίνει την ευκαιρία να βοηθάς στενούς συγγενείς σε μεγάλη ηλικία, με κόστος τη διακοπή της αναπαραγωγής σε όψιμη ηλικία», κατέληξε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχονται 3 νέοι σταθμοί Μετρό στην Αθήνα -Πού θα κατασκευαστούν
- Survivor 2024 spoiler 20/3: Η ομάδα που κερδίζει την 4η τελευταία ασυλία και οι κατηγορίες για στημένο αγώνα
- Η διαλειμματική νηστεία οκτώ ωρών διατροφής φαίνεται να συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
- Νοσοκομείο «Μεταξά»: Επεισοδιακή σύλληψη «μαϊμού» νοσοκόμας που «ξάφριζε» ασθενείς – Τραυμάτισε νοσηλεύτρια και αστυνομικό
- Χοντρό επεισόδιο με Μπαρτζώκα
- ΦΣΑ: Περί της υποχρέωσης αναγραφής της λιανικής τιμής στα εμπορεύματα των φαρμακείων
- Κέιτ Μίντλετον: Εργαζόμενος στην κλινική που νοσηλευόταν προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στον ιατρικό της φάκελο
- Πώς πρέπει να αφήνουμε το δωμάτιο του ξενοδοχείου, μετά την αποχώρησή μας
- Τι ώρα είναι η παρέλαση για την 25η Μαρτίου 2024
- Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου άλλαξε το όνομά της - Πώς λέγεται πλέον
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Απέκτησαν πείρα και πλέον όλα παίζονται…
- Φάλαινα και εμμηνόπαυση: Τί δείχνει η νέα έρευνα για τα θηλαστικά
- Πρόγραμμα ΔΥΠΑ πράσινες δεξιότητες 2024: 25.000 θέσεις για νέα δράση κατάρτισης
- Οι «Δημοκράτες» σε έντονη κινητικότητα
- Μπρους Γουίλις – Ντέμι Μουρ γενέθλια: «Σε αγαπάμε και είμαστε ευγνώμονες που σε έχουμε στη ζωή μας»
- Λαμπάτος – Σεφερλής συνάντηση: «Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τον Μάρκο»
- Χατζηδάκης: «Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός» – «Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα»
- Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο: Η Φινλανδία στη πρώτη θέση
- Κασσελάκης: Είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Φάλαινα και εμμηνόπαυση: Τί δείχνει η νέα έρευνα για τα θηλαστικά
- Λαμπάτος – Σεφερλής συνάντηση: «Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τον Μάρκο»
- Κασσελάκης: Είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη
- Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο: Η Φινλανδία στη πρώτη θέση
- Απέκτησαν πείρα και πλέον όλα παίζονται…
- Πρόγραμμα ΔΥΠΑ πράσινες δεξιότητες 2024: 25.000 θέσεις για νέα δράση κατάρτισης
- Μπρους Γουίλις – Ντέμι Μουρ γενέθλια: «Σε αγαπάμε και είμαστε ευγνώμονες που σε έχουμε στη ζωή μας»
- Οι «Δημοκράτες» σε έντονη κινητικότητα
- Χατζηδάκης: «Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός» – «Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διάρρηξη στην Πολεοδομία Περιστερίου – Άρπαξαν χρήματα από ATM
- Σεισμός ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη – Ανάστατοι οι κάτοικοι υπό το φόβου του Εγκέλαδου που περιμένουν
- Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ρωσίας μέχρι το 2030
- Πακιστάν: 12 νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε ορυχείο άνθρακα
- Μενέλαος Βασιλείου: Μέχρι στιγμής εγγράφηκαν 7.500 νέοι εκλογείς
- Βίντεο από τα επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Σύρων στην Πάφο
- Διαπιστώσεις…
- Κεχαγιά για Τέμπη: Υπάρχουν ποινικές ευθύνες, τις εντοπίζουμε σε τρία στελέχη - Δεν δόθηκαν απαντήσεις στο θέμα του μπαζώματος
- Ξεκινάει το "Ονειρόδραμα" του Στρίντμπεργκ στο Εθνικό Θέατρο
- Ρόδος: Καταγγελίες για υποσιτισμό των ελαφιών - Τι λέει η πρόεδρος της φιλοζωικής για το Ελαφοκομείο