Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα- Με ταξίδια «αστραπή» ανατίναζαν τα ΑΤΜ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ταξίδευαν στην Ελλάδα, προετοίμαζαν και υλοποιούσαν τις ανατινάξεις των Α.Τ.Μ, που είχαν στοχοποιηθεί από Έλληνες συνεργούς τους και με το μερίδιό τους σε μετρητά, αναχωρούσαν και πάλι για την πατρίδα τους, μέχρι να πάρουν ειδοποίηση για νέο χτύπημα!

Στα 300.000 ευρώ υπολογίζεται η λεία της συμμορίας

Με τον τρόπο αυτόν δρούσαν οι Μολδαβοί, μέλη της πιο οργανωμένης ίσως συμμορίας που έδρασε ποτέ στη χώρα μας και η οποία από τα μέχρι τώρα

στοιχεία προκύπτει ότι αφαίρεσε από τα ΑΤΜ των τραπεζών το ποσό των 300.000 ευρώ!

Συνελήφθησαν οκτώ μέλη

Μετά από επίμονη, πολύμηνη προσπάθεια των αστυνομικών της ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Ασφάλεια Λαμίας, όπου επίσης χτύπησαν οι δράστες, συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης.

Εξιχνιάστηκαν ως τώρα δέκα ανατινάξεις

Εξιχνιάσθηκαν από τη μέχρι τώρα έρευνα, 10 περιπτώσεις ανατινάξεων ΑΤΜ. Κατασχέθηκαν φιάλη αερίου με ειδική συνδεσμολογία και κασετίνες ΑΤΜ με χαρτονομίσματα.

Ποιοι αποτελούσαν την οργανωμένη συμμορία

Σε διάφορες περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας συνελήφθησαν τρείς Έλληνες, ηλικίας 25, 30 και 36 ετών και πέντε Μολδαβοί, οι τρεις 20χρονοι, ένας 23χρονος και ένας 29χρονος.

Δρούσαν με δύο πυρήνες

Ως προς τη δομή, η εγκληματική οργάνωση, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, αποτελείτο από δύο πυρήνες.

Οι… επιχειρησιακοί έρχονταν από τη Μολδαβία

Τον επιχειρησιακό, τα μέλη του οποίου προέρχονταν από την Μολδαβία και τον υποστηρικτικό, τα μέλη του οποίου διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες εξασφάλιζαν υποδομή και διαμονή στους εξπέρ

Τα τελευταία εξασφάλιζαν όλα τα… απαραίτητα μέσα που χρειαζόταν ο πρώτος πυρήνας. Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, ήταν ένας από τους Μολδαβός, ο οποίος είχε μόνιμη και σταθερή παρουσία σε κάθε επίθεση.

Ως φυσικοί αυτουργοί στις πράξεις, συμμετείχαν και άλλα δύο, εναλλασσόμενα κάθε φορά, επιχειρησιακά μέλη, που ταξίδευαν, όπως προαναφέρθηκε, από το εξωτερικό.

Ο 23χρονος Μολδαβός επιχειρησιακός αρχηγός

Ως προς τους ρόλους, ο 23χρονος Μολδαβός ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης που είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού των ομάδων.

Ο ίδιος βρισκόταν στο χώρο του ΑΤΜ που είχε επιλέξει να «χτυπήσει» η ομάδα, ενώ προηγουμένως είχε προβεί σε… αυτοψία.

Ο 36χρονος Έλληνας αρχηγός του υποστηρικτικού αγώνα

Ο 36χρονος Έλληνας, ήταν ο αρχηγός του υποστηρικτικού πυρήνα της οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα στη χώρα μας, διέθετε τα διαμερίσματα του στην Καλλιθέα για να διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη και φρόντιζε για να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα μέσα στην ομάδα.

Ήταν πάντα παρών στα χτυπήματα

Ο ίδιος είχε αυτοπρόσωπη παρουσία στις επιθέσεις, συνήθως ως τσιλιαδόρος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατόπτευε τα σημεία πριν την διάπραξη των διαρρήξεων.

Απέφευγαν κάμερες και προτιμούσαν απομακρυσμένα ΑΤΜ

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), επέλεγαν ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε πλατείες ή σε σημεία απομακρυσμένα χωρίς κλειστά συστήματα εικονοσκόπησης (offsite ATM), καθώς και ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε καταστήματα όπως Super Market, φούρνους κλπ.

Έκαναν κατοπτεύσεις τις προηγούμενες ημέρες

Τις προηγούμενες ημέρες διενεργούσαν κατοπτεύσεις στα σημεία που βρισκόταν τα ΑΤΜ, ενώ την ημέρα της διάρρηξης, διέρχονταν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Στη συνέχεια, μετέβαιναν με τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, το ένα που μετέφερε την υποστηρικτική ομάδα και το δεύτερο, συνήθως κλεμμένο, με την επιχειρησιακή ομάδα.

Πλησίαζαν το όχημα με την όπισθεν στα ΑΤΜ

Οι δράστες, άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, την στιγμή της επίθεσης, πλησίαζαν το όχημα με την όπισθεν στο ΑΤΜ και ένας εξ αυτών στρέβλωνε, με την χρήση λοστού ή βαριοπούλας, τη θύρα εξαγωγής χρημάτων με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερο άνοιγμα.

Διοχέτευε αέριο στο εσωτερικό των ΑΤΜ

Στη συνέχεια και μέσω σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με φιάλες που βρίσκονταν στο πορτ-μπαγκάζ, διοχέτευε αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ, και με τη δημιουργία σπινθήρα προκαλούσε την έκρηξη στο μηχάνημα, από το οποίο αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα.

Κατασχέθηκαν πιστόλια και εργαλείο διοχέτευσης αερίου

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 πιστόλια και περίστροφο κρότου, 3 όπλα απομιμήσεις, απομίμηση χειροβομβίδας, το χρηματικό ποσό των 16.060 ευρώ, αυτοσχέδιο εργαλείο διοχέτευσης αερίου στα ΑΤΜ, διαρρηκτικά εργαλεία, κοσμήματα και 4 αυτοκίνητα.

Πού χτύπησε ΑΤΜ η συμμορία

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των συλληφθέντων σε 10 περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ από τον περασμένο Ιούνιο, στις περιοχές του Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Γλυφάδας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Μελισσίων, Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Αρκίτσας και Λιβανατών Φθιώτιδος καθώς και στο Βαθύ Αυλίδος Εύβοιας.

Το άρθρο Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα- Με ταξίδια «αστραπή» ανατίναζαν τα ΑΤΜ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα