Έβρος νέα – φράχτης: Οι Τούρκοι πάνε γυρεύοντας, τα σύνορα θωρακίζονται

Έβρος νέα – φράχτης: Αποφασισμένη να ολοκληρώσει την επέκταση του φράχτη κατά μήκος του Έβρου είναι η κυβέρνηση θωρακίζοντας τα σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία. Παράλληλα με την κίνηση αυτή η Αθήνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα πως θα διαφυλάξει με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο Πεντάγωνο γνωρίζουν πως η Τουρκία ετοιμάζεται μέσω των μεταναστών να επαναφέρει το σκηνικό της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το οποίο σταμάτησε

λόγω της πανδημίας. “Ο φράχτης αυτός θα γίνει. Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο” τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για “νευρικότητα” από την πλευρά της Τουρκίας που προκαλεί η κατασκευή του φράχτη σημειώνοντας: “Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε”. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως Τούρκοι στρατιώτες δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος “η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Είναι η ίδια”. Όσον αφορά το διάβημα διαμαρτυρίας υποστήριξε πως έγινε γιατί υπήρχαν στρατεύματα στην περιοχή και για να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης. “Βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή, όπως συμβαίνει συχνά στο παρελθόν, και το διάβημα διαμαρτυρίας έγινε για να μειωθεί η περίπτωση μιας αυξανόμενης έντασης σε μια περιοχή όπου είχαμε φαινόμενα έντασης, μην κοροϊδευόμαστε, τους τελευταίους μήνες”.

Έβρος Τούρκοι: Πώς άρχισαν όλα

Αφορμή στάθηκαν τα έργα για τη χάραξη του νέου φράχτη που προτίθεται να κατασκευάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο. Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την Καθημερινή, συνεργεία του Στρατού Ξηράς και στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ξεκίνησαν να εκχερσώνουν μια πυκνόφυτη έκταση στο νότιο άκρο του προγεφυρώματος Φερών για να χαράξουν τη διαδρομή του νέου φράχτη. Οι  Τούρκοι αντέδρασαν τέσσερις ημέρες αργότερα και ενώ τα έργα του Στρατού Ξηράς στο σημείο είχαν προχωρήσει. Στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 12 και 13 Μαΐου μια μεικτή ομάδα Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών πήγαν στο σημείο που θεωρούν τουρκικό έδαφος και άναψαν φωτιές για να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

Τα στελέχη του Στρατού και της Αστυνομίας αντιλήφθηκαν και κατέγραψαν τις κινήσεις τους ωστόσο, κατόπιν συνεννοήσεων, αποφασίστηκε να τηρήσουν στάση αναμονής. Πηγή με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν στην περιοχή περιγράφει στην «Καθημερινή» ότι «οι 12-14 Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν προχώρησαν σε κάποια επιθετική ενέργεια που να υποδηλώνει ότι είχαν στόχο να κλιμακώσουν». Την Τετάρτη 13 Μαΐου έστησαν μια σκηνή στην όχθη μιας μικρής λίμνης που βρίσκεται στο σημείο και έκτοτε παραμένουν εκεί.

Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, Ελλάδα και Τουρκία ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο σημείο, δίχως πάντως να υπάρξει κάποιο «θερμό» επεισόδιο. Χθες, μπροστά και γύρω από την τουρκική σκηνή βρίσκονταν 10-12 στελέχη της Polis Ozel Harekat των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, ενώ σε αποκλιμάκωση προχώρησε και η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις 13 Μαΐου μέχρι σήμερα υπήρξε επαφή ανάμεσα στις Γεωγραφικές Υπηρεσίες του ελληνικού και του τουρκικού στρατού προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα που ανέκυψε με τον ακριβή προσδιορισμό του συνόρου στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η λύση θα δοθεί σε διπλωματικό – πολιτικό επίπεδο.

Η Τουρκία ρίχνει τους τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ τους ανεβάζει

Την ώρα που η Άγκυρα μέσω του Τούρκου πρέσβη ρίχνει τους τόνους μιλώντας για “τεχνικό ζήτημα”, η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να κρατά ψηλά τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αλαλούμ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών. “Δεν αποτελεί “κινητικότητα” η παραβίαση των συνόρων. Και όταν τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αντιφάσκουν ή προσπαθούν με φραστικές αλχημείες να αποκρύψουν ή να συσκοτίσουν την αλήθεια, δεν προσβάλλουν μόνο τον ελληνικό λαό. Στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά και αποθρασύνουν την ήδη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα” τόνισε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι από το συγκεκριμένο σημείο και κάλεσε όλους να μην αναπαράγουν την ξένη προπαγάνδα. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ανοιχτών συνόρων και κάλεσε την Κουμουνδούρου να μην υιοθετεί ψευδή δημοσιεύματα. “Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι οι οποίοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κρατάμε τα σύνορά μας ανοιχτά και σήμερα εμφανίζονται ως οι πιο υπέρ-πατριώτες που υιοθετούν τι; Ένα ψευδές δημοσίευμα μια εγγλέζικης εφημερίδας. Γιατί από εκεί ξεκίνησε όλη η υπόθεση. Νομίζω ότι αξίζουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έβρος νέα: Καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, επισήμανε στην αρχική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για διασπορά fake news. Επίσης, το ΥΠΕΞ διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ σημείωνε πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν , σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Τόνισε επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα.

Nikos Dendias (@NikosDendias) May 23, 2020

Συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας

Στη 1 το μεσημέρι σε κλειστή συνεδρίαση στο πεντάγωνο, οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας θα ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία και χάρτες για το τι ακριβώς συνέβη τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή των Φερών.

Το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο μετά τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Στόχος των δύο υπουργών είναι να ρίξουν τους τόνους, να αποδομήσουν την κριτική της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει εθνική συναίνεση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η οποία ενδεχομένως να ενταθεί το επόμενο διάστημα

Δείτε ακόμηΜητσοτάκης στο STAR: Θα ενισχύσουμε τον φράχτη στον ΈβροΤράβηξαν όλα τα βλέμματα τα… πόδια της Αχτσιόγλου – Πώς ντύθηκαν οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑΤο γεμάτο αισιοδοξία βίντεο από τον Πειραιά – Το πόσταρε ο ΜητσοτάκηςΤο τερμάτισαν στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Παπαχριστόπουλος εξηγεί γιατί έχουμε λίγα κρούσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα