Ευρώπη: Μια ιστορία των επωνύμων

Το «Smith» (Σιδεράς) δεν είναι απλώς το πιο κοινό επώνυμο σε πολλές αγγλόφωνες χώρες. Είναι επίσης το πιο κοινό επαγγελματικό επώνυμο σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Κι αυτό βέβαια ισχύει γιατί επαγγελματικά οι σιδεράδες ήταν όχι μόνο πανταχού παρόντες, αλλά και άκρως απαραίτητοι κατά το παρελθόν. Αν και πολύ λίγοι άνθρωποι είναι σιδηρουργοί στο επάγγελμα αυτές τις μέρες, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι με το επώνυμο Smith σε όλο τον κόσμο. Είναι το πιο δημοφιλές επώνυμο στη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα

Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το δεύτερο πιο δημοφιλές επώνυμο στον Καναδά και το πέμπτο πιο δημοφιλές στην Ιρλανδία. Και συνιστούν μια ακμάζουσα φατρία, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, καθώς η απογραφή του 2010 μέτρησε 2.442.977 Αμερικανούς που ονομάζονταν Smith, 2,8% περισσότερους από ό,τι το 2000.

Διόλου περίεργα, το «Smith» είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή επώνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη – μεταφρασμένο φυσικά στις διάφορες τοπικές γλώσσες. Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει τα πιο κοινά επαγγελματικά επώνυμα σε κάθε χώρα. Με τη χρωματική κωδικοποίηση των επαγγελμάτων, αυτός ο χάρτης δείχνει την κυριαρχία των «Σιδεράδων» σε όλη την Ευρώπη – καθώς και μερικές περίεργες περιφερειακές εξαιρέσεις.

Εικόνα: Marcin Ciura

Δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη

Το «Smith», σε όλες τις παραλλαγές του, είναι το πιο δημοφιλές επαγγελματικό επώνυμο σε όλη την Ευρώπη. Όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε:

Βέλγιο (Desmet) και Λουξεμβούργο, (Schmitt)·Γαλλία (Lefebvre), Ιταλία (Ferrari) και Πορτογαλία (Ferreira).Σλοβενία ​​(Kovačič), Κροατία (Kovačevič), Ουγγαρία (Kovács), Σλοβακία (Kováč), Πολωνία (Kowalski), Λιθουανία (Kavaliauskas), Λετονία (Kalējs) και Λευκορωσία (Kavalyov).Εσθονία (Sepp) και Ρωσία (Kuznetsov).Το «Miller» στην κορυφή σε πολλές γερμανόφωνες χώρες

Το «Miller» (Μυλωνάς) είναι το πιο δημοφιλές επαγγελματικό επώνυμο σε πολλές γερμανόφωνες χώρες, αλλά και στην Ισπανία και την Ουκρανία που έχουν σημαντική παραγωγή σιτηρών:

Υπάρχει ο Müller (στη Γερμανία και την Ελβετία), ο Møller (στη Δανία και η Νορβηγία) και ο Möller (Σουηδία).Molina (στην Ισπανία – ο χάρτης δείχνει επίσης το πιο δημοφιλές επώνυμο στην Καταλονία/Καταλανικά: Ferrer, δηλαδή «Σιδεράς») καιΜέλνικ (στην Ουκρανία).

Οι κληρικοί κυβερνούν τα Βαλκάνια

Ο καθολικός κλήρος πρέπει να παραμείνει άγαμος, επομένως ο «Ιερέας» ως επώνυμο είναι σπάνιο έως ανύπαρκτο σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από τα Βαλκάνια, όπου ο καθολικισμός απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό. Εδώ, οι ορθόδοξοι και ισλαμιστές κληρικοί έχουν μεταβιβάσει τον τίτλο από πατέρα σε γιο τελικά ως επώνυμο. Οι Ορθόδοξοι κληρικοί προσφωνούνται ως παπάς ή πάπας (που σημαίνει «πατέρας» – επομένως το επώνυμο μεταφράζεται με κάποιο πλεονασμό σε «γιος του πατέρα»). Οι ισλαμιστές δάσκαλοι ή ιμάμηδες είναι γνωστοί με τον τουρκικό/περσικό όρο χότζα. Μια επισκόπηση:

Ποπόφ (στη Βουλγαρία), Πόποβιτς (και στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο), Ποπόφσκι (στην πΓΔΜ).Popa (στη Ρουμανία);Παπαδόπουλος και Παπάς (στην Ελλάδα) καιHodžić (στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Hoxha (τόσο στο Κόσοβο όσο και στην Αλβανία).Ιδιοκτήτες και άλλα επαγγέλματα

Η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν διαφορετικές εθνικές γλώσσες, αλλά είναι γειτονικές και μοιράζονται μεγάλη ιστορία. Θα μπορούσε αυτό να εξηγήσει γιατί έχουν ένα παρόμοιο πιο δημοφιλές επαγγελματικό επώνυμο, για «γαιοκτήμονα»:

Huber (στην Αυστρία) καιDvořák (στην Τσεχική Δημοκρατία).

Άλλα πέντε επαγγέλματα ολοκληρώνουν τον παραπάνω χάρτη, έχοντας το καθένα το δικό του πιο δημοφιλές επαγγελματικό επώνυμο:

Bakker (στην Ολλανδία): «Φούρναρης»Kinnunen (στη Φινλανδία): «Γδάρτης»Ceban (στη Μολδαβία): «Βοσκός»Avci (στην Τουρκία): «Κυνηγός»Murphy (στην Ιρλανδία): Πολεμιστής της θάλασσας, πειρατής

Κρίνοντας από τη δημοτικότητα αυτών των επωνύμων, το χωριό σας πριν από μερικούς αιώνες πραγματικά δεν μπορούσε να κάνει χωρίς ένα σιδηρουργείο. Ήταν μια πολύ πιο ουσιαστική τέχνη ακόμη και από αυτή του μυλωνά (ή του φούρναρη, που χρησιμοποιούσε το αλεύρι του μυλωνά) – εκτός από τα Βαλκάνια, όπου η πνευματική διατροφή προφανώς κάλυπτε μια μεγαλύτερη ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα