Ευρωπαϊκή έρευνα για κρατική ενίσχυση της ΛΑΡΚΟ

Έρευνα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξακρίβωση εάν είναι συμβατή με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., η κρατική στήριξη που χορηγήθηκε υπέρ της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε. «ΛΑΡΚΟ».

Όπως αναφέρει το capital, η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν έχει πεισθεί πως τα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. και ιδίως τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης

προβληματικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας: «θεωρείται πιθανό ότι κατά το παρελθόν η ΛΑΡΚΟ επωφελήθηκε από διάφορα μέτρα κρατικών ενισχύσεων ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004, και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010. Βάσει των οικονομικών δεδομένων της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία φαίνεται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα τουλάχιστον από το 2008».

Και συμπληρώνει πως η επιτροπή θα διερευνήσει «κατά πόσο τα μέτρα αυτά συνιστούν κρατικές ενισχύσεις κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ. Μέτρα δημόσιας στήριξης συνιστούν κρατική ενίσχυση εάν δεν έχουν χορηγηθεί υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς. Εάν οιοδήποτε από τα μέτρα περιλαμβάνει κρατικές ενισχύσεις, η Επιτροπή θα εξετάσει στη συνέχεια κατά πόσον οι ενισχύσεις αυτές είναι συμβατές με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα