Εύα Καϊλή ποινή: Τι προβλέπει η νομοθεσία στην Ελλάδα

Με δύο έρευνες, σε Βέλγιο και σε Ελλάδα, να τρέχουν παράλληλα, η Εύα Καϊλή αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, να βρεθεί ενώπιον των βελγικών αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν για την προφυλάκισή της ή όχι, αναφορικά με το σκάνδαλο Qatargate. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ και η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, αν η κ. Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα,

οι ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη.

Οι ποινές εκεί δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι από 3 έως μάξιμουμ πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα, η κ. Καϊλή ελέγχεται από τους εισαγγελείς και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το αν έφερε μαύρα λεφτά από το εξωτερικό και τα επένδυσε εδώ πχ σε ακίνητα. Η νομοθεσία εδώ είναι πιο αυστηρή. Μιλάμε για 15 χρόνια και πάνω. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα δικαστεί και εδώ. Θα δικαστεί πρώτα στο Βέλγιο και μετά θα έρθει εδώ να δικαστεί. Εδώ όμως δεν ισχύει αυτό που ισχύει στο Βέλγιο, ότι δίνεις πληροφορίες για να πέσεις στα πιο μαλακά”.



Απίστευτα ευρήματα εκτός από τα χρήματα

Κινητά τηλέφωνα, σκληροί δίσκοι και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και την εμπλοκή της πολιτικού. Μετά τον πακτωλό χρημάτων που βρέθηκε, οι Αρχές εστιάζουν στα αρχεία ICT που κατέσχεσαν από τα σπίτια των εμπλεκομένων, στις συσκευές τους, σε σκληρούς δίσκους και κινητά τηλέφωνα.

Πηγές της εισαγγελίας του Βελγίου, αναφέρουν πως πρέπει να διερευνηθούν όλα τα ευρήματα που έχουν κατασχεθεί, ενώ τονίζουν πως η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο. ”Δεδομένα ICT από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλα. Ωστόσο, αυτό θα πάρει κάποιες μέρες, διότι υπάρχουν πολλά δεδομένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που σίγουρα θα χρειαστούν και είναι άγνωστο το που θα οδηγηθούμε. Ξέρουμε όμως που πρέπει να πάμε και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Η έρευνα βρίσκεται στην αρχή της”.



Ο ”αόρατος” παραλήπτης και τα τέσσερα ερωτήματα των βελγικών Αρχών

Σύμφωνα με την πλευρά Καιλή, η βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ θα κατέληγε σε παραλήπτη που η ίδια δεν αποκαλύπτει επικαλούμενη το απόρρητο, ο οποίος είναι ο κάτοχος των χρημάτων. Παραμένει όμως αόρατος, με τις βελγικές αρχές να θέτουν τέσσερα βασικά ερωτήματα:

Υπάρχει πράγματι παραλήπτης της βαλίτσας;

Γιατί δεν τον κατονομάζουν;

Τον γνωρίζει ο πατέρας της που μετέφερε τα χρήματα;

Αν είναι υπαρκτό πρόσωπο δε θα έπρεπε να συλληφθεί;

Keywords
Τυχαία Θέματα