Έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας

Στο τελικό της στάδιο φτάνει η διαδικασία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας καθώς ολοκληρώνεται σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) η διαδικασία μεταφοράς των χημικών όπλων σε λιμάνι της Ιταλίας. Από εκεί θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray πάνω στο οποίο θα γίνει η καταστροφή τους εν πλω στα ανοιχτά της Κρήτης και των Κυθήρων.

Σύμφωνα

με επικοινωνία που είχε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” με τον OPCW εχθές το απόγευμα (25/6), το δανέζικο φορτηγό πλοίο Ark Futura μεταφέρει αυτή τη στιγμή 700 τόνους χημικών Προτεραιότητας 1 προς το λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας. Εκεί 560 τόνοι θα μεταφορτωθούν στο Cape Ray για να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της υδρόλυσης σε διεθνή ύδατα και σε σημείο δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό.

Το “Αρχιπέλαγος” αναφέρει ότι αναμένει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της διαδικασίας υδρόλυσης από τον OPCW και επισημαίνει ότι άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά.

Η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» που παρακολουθεί εξ αρχής το θέμα και συμμετείχε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μαζί με άλλες ελληνικές ΜΚΟ, έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη πως η όλη διαδικασία της εν πλω καταστροφής των χημικών, μοιάζει να αγνοεί την διεθνώς θεσμοθετημένη Αρχή της Πρόληψης.

Στηλιτεύει το θέμα της ασφάλειας και της απόδοσης ευθυνών σε πιθανή περίπτωση ατυχήματος, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει εν πλω καταστροφή εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Όπως αναφέρει «το όλο ζήτημα, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει κι ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο, με κίνδυνο να χρησιμοποιείται πλέον η Μεσόγειος ως χώρος «επεξεργασίας» τοξικών χημικών, όπως προ δεκαετίες χρησιμοποιούνταν νησιά του Ειρηνικού ως χώροι πυρηνικών δοκιμών!».

Σημειώνεται πως το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συντόνισε την κοινή δήλωση/έκκληση επιστημόνων από 14 χώρες -εξειδικευμένων σε θέματα ρύπανσης και περιβάλλοντος- προς ΟΗΕ, OPCW, Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Ελληνική Κυβέρνηση για τους κινδύνους που ενέχει η εν πλω καταστροφή του Συριακού χημικού οπλοστασίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα