Εταιρείες υδρογονανθράκων θέλουν να ερευνήσουν τον Θερμαϊκό και τον Στρυμονικό

Κοινή πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος υπέβαλαν οι εταιρείες υδρογονανθράκων Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas SA, ζητώντας την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης που προβλέπεται από το Ν.4001/2011, προκειμένου να κάνουν έρευνες στον Θερμαϊκό και τον Στρυμονικό κόλπο.

Όπως ανακοινώθηκε, έχει αρχίσει η επεξεργασία του αιτήματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντήσουν.

Όπωςορίζει ο νόμος, το δικαίωμα

έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον 90 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.

Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο Στρυμονικός είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα