Ερντογάν – Ελλάδα: Πρώτες δηλώσεις για το Ορούτς Ρέις

Ερντογάν – Ελλάδα: Τις πρώτες του δηλώσεις, μετά από τις πληροφορίες που θέλουν το Oruc Reic να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το πιο σημαντικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά το έδειξε για άλλη μια φορά και στράφηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο,

η οποία δεν είχε νομική βάση», δήλωσε, ο Ερντογάν, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Kαμία χώρα δεν θα υπέκυπτε σε «γελοίες και αβάσιμες» αξιώσεις δήλωσε.

«Η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προσπαθεί να εγκλωβίσει τη χώρα στις ακτές της, αγνοώντας τα τεράστια τουρκικά εδάφη», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Όσοι αγνοούν τις εκκλήσεις μας για διάλογο σκοτεινιάζουν το μέλλον τους».

«Ας συγκεντρωθούμε ως όλες οι χώρες της Μεσογείου. Ας βρούμε έναν τύπο που είναι αποδεκτός από όλους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Είμαστε πάντα εκεί για να επιλύσουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια και στον τομέα της διπλωματίας έως ότου επικρατήσει η κοινή λογική», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis αγκυροβόλησε στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας και μετακινήθηκε προς την περιοχή έρευνας. Όπως και στην οικονομία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία της χώρας μας στην ενέργεια», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις

Τονίζεται ότι από το απόγευμα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει εισέλθει το Ορούτς Ρέις.  Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για το Ορούτς Ρέις

Οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε από το πρωί ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση, ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ΕλλάδαςΑιγύπτου και αναφέρθηκε στις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τις οποίες οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δείτε ακόμη

Keywords
Τυχαία Θέματα