Εργασιακά: Άλλοι συζητούν και άλλοι αποφασίζουν

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συνομιλίες του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά θέματα, την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη μετενέργεια των συμβάσεων.

Στις επαφές συμμετέχουν οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και η κάθε πλευρά έκανε τις προτάσεις της για να βγει η οικονομία της χώρας από το αδιέξοδο.

Η ΓΣΕΕ

από την πλευρά της βάζει «κόκκινες γραμμές» σε μισθούς και συμβάσεις, η οποίες θα πρέπει να επανέλθουν σε επίπεδα προ μνημονίου και ζητά την επαναφορά της μετενέργειας, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της άρσης μείωσης 22% του κατώτατου μισθού που ψηφίστηκε πρόσφατα, ώστε να φθάσει στα 711 ευρώ με μείωση 5%.

Την ίδια ώρα, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «ζητά» νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΕΒ: Απόλυτη προτεραιότητα οι άνεργοι

Η μείωση του κόστους εργασίας, με έμφαση στις συμβάσεις που προβλέπουν πολλαπλάσιες αποδοχές από τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και η άρση των εμποδίων για την ανταγωνιστικότητα είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο ΣΕΒ στον διάλογο για τα εργασιακά.

«Η όποια συζήτηση για τα εργασιακά θέματα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Στη βάση αυτή, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που σηματοδοτούν την ερημοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας στο βωμό του ουσιαστικά άθικτου πελατειακού κράτους. Στους ανέργους αυτούς περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που η κρίση τους ανάγκασε να βάλουν λουκέτο».

Παράλληλα, προτείνει κάποια μέτρα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές, όπως: ην άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές έως και 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ.

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 701 ευρώ ζητά η ΕΣΕΕ

«Το τοπίο στα εργασιακά αλλάζει πολύ γρήγορα προς το χειρότερο και οι κοινωνικοί εταίροι δεν επιτρέπεται να είναι απλοί παρατηρητές, αλλά πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση του μισθολογικού φαύλου κύκλου» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ και συμπληρώνει: «Η έστω και μικρή αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα αντιστρέψει την ψυχολογία και την οριακή ροπή για κατανάλωση, θα ωφελήσει τα έσοδα του κράτους, θα τονώσει την αγορά και θα προστατεύσει την κοινωνική συνοχή».

Η ΕΣΕΕ υπέβαλε ολοκληρωμένη Έρευνα Πεδίου για τα εργασιακά και την απασχόληση στις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις, καθώς και κοστολογημένη μελέτη με πίνακες που αποδεικνύουν ότι η επαναφορά του βασικού στα 701 ευρώ και τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας)

Keywords
Τυχαία Θέματα