Έρχεται βαθιά ανάσα στην αγορά!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Την ώρα που η αγορά πιέζεται σκληρά λόγω των οφειλών του Δημοσίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την προσεχή Τρίτη… Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα τονίζει

ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme -PSPP), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων».
Η εξέλιξη αυτή βοηθάει πολύ την οικονομία αυτή την ώρα, αφού όλοι περιμένουν την επόμενη μέρα της εκκίνησης. Επιπρόσθετα η ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πλέον, η δυνατότητα των τραπεζών να έχουν φθηνότερα κεφάλαια δημιουργεί τεράστιες προϋποθέσεις για χορήγηση και νέων δανείων κίνησης για την ελληνική αγορά. Το επιτόκιο μέσω του ELA, από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ, είναι 1,55%. Η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ δίδεται με επιτόκιο 0,05%. Το ποσό που θα πάρουν οι Τράπεζες θα είναι κοντά στα 10 δισ.

Παράλληλα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι «τα 7,5 δισ. που δόθηκαν λόγω της αξιολόγησης είναι ένα μέρος των 86 δισεκατομμυρίων που συμφωνήθηκαν το περυσινό καλοκαίρι. Τους τελευταίους δύο μήνες του περασμένου έτους εκταμιεύσαμε από τον ESM 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό που συνέβη χθες είναι ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε και αυτό κάνει εφικτό το να εκταμιεύσουμε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ. 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκταμιεύτηκαν χθες. Χθες ουσιαστικά κάναμε την εκταμίευση και ήρθαν τα χρήματα στην Αθήνα. Και αυτό σημαίνει ότι 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μείνει για την δεύτερη δόση της πρώτης αξιολόγησης.

Γι’ αυτό προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό είναι το σχέδιο. Και φυσικά θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και πριν το τέλος του έτους άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα, αλλά γι’ αυτά θα πρέπει να καταλήξουμε στη δεύτερη αξιολόγηση.

Όλο αυτό προχωρά με σταδιακά βήματα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν, μερικές φορές χρειάστηκε περισσότερος χρόνος. Γιατί δεν εκταμιεύουμε αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και τις προσαρμογές. Και έτσι προχωράμε με αυτό τον ρυθμό. Συνεχώς ελέγχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ», είναι χαρακτηριστική η δήλωση Ρέγκλινγκ. «Δίνουμε χρήματα με προνομιακούς όρους, τα επιτόκια σήμερα είναι κάτω του 1%. Θα είμαστε εδώ για πολλά χρόνια και για αυτό η κανονική λειτουργία του ΔΝΤ εκτός Ευρώπης, ότι δηλαδή πρέπει πολύ γρήγορα να επιτυγχάνεται βιωσιμότητα του χρέους, δε χρειάζεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό που χρειάζεται είναι μία δέσμευση από την Ευρώπη να βοηθά την Ελλάδα, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αυτή η δέσμευση έγινε το Μάιο, υπήρχε ήδη, και αυτό αξίζει πολλά. Γιατί σημαίνει πώς όλη αυτήν την χρονική περίοδο, που είναι δύσκολο να έχεις σιγουριά γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει μία δέσμευση για ευελιξία. Θα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ευρωπαίοι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα από όσα χρειάζονται. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τους φορολογούμενους στη βόρεια Ευρώπη».

Το άρθρο Έρχεται βαθιά ανάσα στην αγορά! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα