Έρχεται σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος με 40 εκπροσώπους επιχειρήσεων

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Υπό τη… συνοδεία 40 εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων καταφθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα για διήμερη επίσκεψη ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το πρόγραμμα του Γκάμπριελ
Με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα έχει συνάντηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, στις 12:00, τον Γερμανό αντικαγκελάριο θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ποιοι επιχειρηματίες έρχονται στην Ελλάδα

O Γκάμπριελ θα συνοδεύεται από 40 επιχειρηματίες, εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η Mitsubishi Hitachi Powers Systems από το Ντούιζμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και η κοινοπραξία που έχει φτιάξει τον αερολιμένα Αθηνών καθώς και πολλούς αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα. Επίσης η κρατική γερμανική τράπεζα KfW, η οποία έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, και ο όμιλος τραπεζών ProCredit, ο οποίος έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην βόρεια Ελλάδα. Εκπροσωπούνται επίσης η Fraport, η οποία διαχειρίζεται 12 περιφερειακά αεροδρόμια, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, ο Ομοσπονδιακός Σύλλογος Τουριστικής Οικονομίας της Γερμανίας (BTW) καθώς και οι βιομηχανίες χημικών και φαρμακοβιομηχανίες Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνογερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου οι 120 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν 39.000 εργαζομένους με ετήσιο τζίρο επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την DW, o Γκάμπριελ θέλει να προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές και να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Παράλληλα θέλει να περιορίσει τα περιθώρια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Γερμανός αντικαγκελάριος

Το πολιτικό μήνυμα που αναμένεται να κομίσει στην Αθήνα ο Ζ. Γκάμπριελ πάντως, και το οποίο καθίσταται πολύ σημαντικό μετά το σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit είναι ότι θα πρέπει να αποκλείεται κάθε σκέψη για Grexit και ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα.

Άλλωστε, ο αντικαγκελάριος έκανε πρόσφατα δηλώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, λέγοντας ότι «δεν βοηθάει την Ελλάδα να πρέπει να παλεύει κάθε 12 μήνες προκειμένου να πάρει νέα δάνεια». Με τις δηλώσεις αυτές, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει καταστήσει σαφές ότι δεν κρίνει αναγκαία στη συγκεκριμένη στιγμή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η διαμάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές καθώς οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν από την συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενδεχομένως με μια στροφή προς τα Αριστερά, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται τόσο η προσέγγιση με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και η στήριξη των επιδιώξεων της ελληνικής κυβέρνησης για απομείωση του χρέους.

Πάντως, ο Ζ. Γκάμπριελ θα έχει συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανήκουν ήδη στο Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, δηλαδή την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Το άρθρο Έρχεται σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος με 40 εκπροσώπους επιχειρήσεων εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα