Επτά εκατομμύρια από την Ε.Ε. στην έρευνα για την καταπολέμηση του βακτηρίου που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα

Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς όλης της Ευρώπης για την εμφάνιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο κατέστρεψε μέχρι τώρα εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία και για το οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο φυτοφάρμακο που να το αντιμετωπίζει, αλλά και ούτε κάποια άλλη δυνατότητα για να μπει φραγμός στο καταστροφικό του έργο και την μετάδοση από ελαιόδεντρο σε ελαιόδεντρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει ποσό επτά

εκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου βακτηρίου, γεγονός που δίνει την ελπίδα ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε ευχάριστες ειδήσεις.

Το βακτήριο αυτό κρίθηκε ως μια πολύ σοβαρή απειλή στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αναφέρει το BBC. Το βακτήριο Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη. Στην Ευρώπη το βακτήριο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όταν ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία. Έκτοτε έχει εντοπιστεί και στη νότια Γαλλία. «Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η EFSA, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό. Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνέστησε την προληπτική εκρίζωσή τους. Η Ιταλία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου μετά την Ισπανία, και το βακτήριο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν την αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως είχε μεταδώσει τον Μάρτιο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει την Ιταλία ότι επιδείνωσε την κατάσταση λόγω της απροθυμίας να ξεριζώσει αιωνόβια άρρωστα δέντρα.

Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξη του βακτηρίου υπάρχει και στην Ελλάδα, όπου οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στηρίζοντας την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε οποιοδήποτε εισαγωγή φυτών που μπορεί να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια προκειμένου να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή της χώρας μας, που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα