Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, μελετώντας… μύγες. Όπως ανέφεραν, η έρευνά τους επικεντρώθηκε στις μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA (την πηγή ενέργειας των κυττάρων).

Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία, για κάθε έναν ηλικιωμένο άνδρα ηλικίας 85 ετών, υπάρχουν περίπου έξι συνομήλικές του γυναίκες, ενώ σε ποσοστό τοις εκατό, η συνολική αναλογία γυναικών προς ανδρών είναι μεγαλύτερη από δύο προς ένα. Επιπλέον και σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου,

έχει διαπιστωθεί πως τα θηλυκά ζουν στατιστικά περισσότερα χρόνια από τους άνδρες.

Στην έρευνα λοιπόν που πραγματοποίησαν από κοινού, τα πανεπιστήμια «Μόνας» της Αυστραλίας και «Λάνκαστερ» του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάστηκαν τα μιτοχόνδρια από 13 διαφορετικές ομάδες, αρσενικών και θηλυκών, μυγών. Τα μιτοχόνδρια που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ζωικά κύτταρα, μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια, η οποία στη συνέχεια, τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα.

Ο καθηγητής Ντ. Ντόουλιν, από το πανεπιστήμιο «Μόνας», που ήταν ένας από τους βασικούς ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πολλές μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA, οι οποίες επηρεάζουν τον χρόνο ζωής των αρσενικών και την ταχύτητα που γερνούν.

«Κατά περίεργο τρόπο, αυτές οι ίδιες μεταλλάξεις δεν έχουν συνέπειες στη γήρανση των θηλυκών», ανέφερε. Και συμπλήρωσε: «Όλα τα ζώα έχουν μιτοχόνδρια, και η τάση των θηλυκών να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, είναι κοινή σε πολλά διαφορετικά είδη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι μιτοχονδριακές μεταλλάξεις προκαλούν ταχύτερη γήρανση των αρσενικών, σε όλο το ζωικό βασίλειο».

Αντιρρήσεις…

Από την πλευρά του, ο Τομ Κίρκγουντ, καθηγητής γεροντολογίας στο πανεπιστήμιο «Νιούκαστλ», δήλωσε πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι «ενδιαφέρουσα», καθώς – όπως σημείωσε – «αναφέρεται σε ένα σημαντικό γεγονός που συμβαίνει στα μιτοχόνδρια και στη διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών μυγών, σε αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζουμε, τα μιτοχόνδρια είναι σημαντικά για τη γήρανση πολλών ειδών».

Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του: «Όμως, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι μια ανακάλυψη που εξηγεί γιατί οι γυναίκες ζουν πέντε έως έξι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να υπολογίζουμε, όπως τον τρόπο ζωής, καθώς και κοινωνικούς και άλλους παράγοντες. Όσον αφορά στη βιολογία, το πιο σημαντικό είναι η ύπαρξη διαφορετικών ορμονών, μεταξύ ανδρών και γυναικών», κατάλεξε ο Βρετανός καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα