Επιλόχεια κατάθλιψη γένους αρσενικού

Βάσει των στοιχείων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, η επιλόχεια κατάθλιψη χτυπά την πόρτα περίπου το 15% των γυναικών μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Αυτό όμως που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η κατάθλιψη μετά την εγκυμοσύνη απειλεί εξίσου και τους άντρες, οι οποίοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές στη ζωή τους με τον ερχομό του παιδιού.

Χαρακτηριστικά, έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο αναφέρει ότι οι άντρες που γίνονται μπαμπάδες γύρω στα 25 τους χρόνια είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στην επιλόχεια κατάθλιψη, έως και κατά

68% τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους. «Δεν είναι μόνο οι νέες μαμάδες που χρειάζεται να παρακολουθούνται για εκδήλωση κατάθλιψης, αλλά και οι μπαμπάδες. Η γονική κατάθλιψη έχει αρνητικές συνέπειες στα παιδιά καθώς επηρεάζει τη σχέση με τους γονείς τους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους» σχολιάζει στη Daily Mail ο καθηγητής παιδιατρικής Craig Garfield.

Να σημειωθεί ότι από μελέτες στο παρελθόν είχε προκύψει ότι οι άντρες που έπασχαν από κατάθλιψη κατέφευγαν στη χρήση σωματικής βίας κατά των παιδιών τους πιο συχνά, ενώ αλληλεπιδρούσαν μαζί τους λιγότερο και ήταν πιο πιθανό να είναι στρεσαρισμένοι και να μην τους δίνουν σημασία. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, αυτά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ομιλίας και αναπτυξιακές δυσκολίες, καθώς επίσης συμπεριφορικά προβλήματα και διαταραχές στη συμπεριφορά.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν πάνω από 10.000 άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Paediatrics.

Keywords
Τυχαία Θέματα