Επικοινωνιακά «παιχνίδια»…

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Βορά της «λερναίας Ύδρας» των δανειστών γίνονται και πάλι οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται πάλι «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», με την κυβέρνηση τη μια να διαρρέει ότι επίκειται συμφωνία και την άλλη να μιλά για αδικαιολόγητη εμμονή των δανειστών. Τα επικοινωνιακά «παιχνίδια» και από τις δύο πλευρές είναι προφανή. Προφανής όμως είναι και η ανάγκη -Ελλάδα και Ευρώπη- να κλείσουν το θέμα της αξιολόγησης για να ασχοληθούν με την «πληγή» του προσφυγικού,

που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, κινδυνεύει να οδηγήσει σε λοιμό με κίνδυνο ακόμη και για ανθρώπινες ζωές…

Τα κρούσματα ηπατίτιδας τύπου Α΄ και οι απέλπιδες προσπάθειες των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη «σκέπασαν» τους «ήχους» της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται στην υπόγεια αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας. Οι πληροφορίες φτάνουν με το σταγονόμετρο κάθε φορά που κάποιος Έλληνας υπουργός βγαίνει στο αίθριο για τσιγάρο, τις λίγες στιγμές που η αντιπροσωπεία της Αθήνας κοντοστέκεται πηγαίνοντας ή φεύγοντας από τη συνάντηση με τους Θεσμούς, ή όση ώρα κάνει να φτάσει το ασανσέρ στο ισόγειο για να μεταφέρει τους εκπροσώπους των Θεσμών στα δωμάτιά τους. Ο καθένας διαρρέει ό,τι θέλει…

Το συμπέρασμα; Η διάσταση απόψεων παραμένει, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Αφορολόγητο, Εθνική Σύνταξη, μειώσεις επικουρικών συντάξεων, ποσοστά αναπλήρωσης, «κόκκινα» δάνεια παραμένουν ορθάνοιχτα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης…

Πηγές από την πλευρά των Θεσμών αναφέρουν την πολιτική «εντολή» που βρίσκεται στις αποσκευές τους για συμφωνία μέχρι τέλος του μήνα. «Πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα των αριθμών και της αξιολόγησης, πρέπει να τα βρούμε στα μέτρα. Επείγει να στραφεί το ενδιαφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης στο προσφυγικό», σχολιάζει στην «Alpha freepress» παράγοντας της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του «για το ενδεχόμενο εξάπλωσης ασθενειών εκεί όπου οι συνθήκες είναι άθλιες, με ορατό τον κίνδυνο για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες», μωρά ακόμη και λίγων ημερών ή ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας. Άνθρωποι και αριθμοί διαμορφώνουν ένα ζοφερό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανακατεύονται ανόμοια πράγματα. Ένα συνονθύλευμα σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται με επιπόλαιες ή διφορούμενες δηλώσεις, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι: Τελικά τι αξίζει περισσότερο;

Προτάσεις πάνε κι έρχονται…
Παρά τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις που ισχυρίζεται η Αθήνα ότι παρουσιάζει στους επικεφαλής των Θεσμών, οι Έλληνες υπουργοί αποχωρούν κάθε βράδυ από την αίθουσα των συναντήσεων χωρίς συμφωνία. Χωρίς να έχουν κλείσει κανένα από τα θέματα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Ανοικτό θέμα: παραμένει το φορολογικό.

Παρότι κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν, από το απόγευμα της Πέμπτης, την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα την ίδια ημέρα ακυρώθηκε συζήτηση για την Παιδεία, προκειμένου να δοθεί χρόνος για μια συμφωνία επί συντελεστών και εσόδων. Χωρίς αποτέλεσμα … «Αγκάθι» η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου που φέρεται να ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αρχικά, φέρεται να είχε ζητήσει την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου που θα οδηγούσε στη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων που παίρνουν σήμερα 500€ και 600€ το μήνα, κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορούσε να δεχτεί.

Αντιπροτάθηκε η μείωση του αφορολόγητου από τα 9.550€ στα 9.300€ και η αναζήτηση των χρημάτων που «περίσσευαν» από τις τσέπες των «πλουσίων» που δηλώνουν στην εφορία από 30.000€ και πάνω. Ούτε αυτό όμως πέρασε από τους Θεσμούς. Το νέο σενάριο είναι ακόμη πιο ζοφερό:

Αφορολόγητο στις 7.000€, 8.000€ ή στην καλύτερη περίπτωση στις 9.000€
Αύξηση των άμεσων φόρων, με επιβολή συντελεστή 32% για μισθωτούς και συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κοντά στις 20.000€ – 22.000€.
Και συντελεστή φορολόγησης 42% για τα εισοδήματα από 42.000€ έως 65.000€.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών λένε όχι σε έναν πολύ συντελεστή 50%-55% για τα υψηλά εισοδήματα και απορρίπτουν τις ιδέες για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.

Συμφωνούν σε νέους φόρους!
Πού φαίνεται να συμφωνούν μέχρι στιγμής Θεσμοί και κυβέρνηση στο φορολογικό;
Στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με την ενιαία κλίμακα μισθωτών, συνταξιούχων.
Αλλά χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή φόρος από το 1ο ευρώ.
Στη φορολόγηση των αγροτών με ξεχωριστή κλίμακα, χαμηλότερων συντελεστών σε σχέση με τους υπολοίπους, αλλά με μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με σήμερα.
Στη φορολόγηση όσων έχουν εισοδήματα από ενοίκια με συντελεστές 15% για εισοδήματα έως 12.000€, 35% για εισοδήματα από 12.001€ έως 45.000€ και 40% για εισοδήματα από 45.001€ και πάνω.
Στη διατήρηση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, με ανώτερο συντελεστή 10% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Μείωση συντάξεων
Ήδη όπως αναφέρουμε σε άλλη σελίδα της «Alpha freepress» οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα πάρουν στο τέλος του μήνα το Μέρισμα από το ταμείο τους και όταν θα το εισπράξουν (τέλος Ιουνίου) θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 30%.

Οι περικοπές όμως δεν σταματούν εδώ καθώς ανοικτό θέμα στη διαπραγμάτευση παραμένει:
και το ασφαλιστικό.
«Διακόψαμε, ανοίξαμε όλα τα θέματα, θα συζητήσουμε ξανά αύριο», η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο τέλος κάθε διαπραγματευτικής μέρας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μείωση στις κύριες συντάξεις ή να την περιορίσει, ψάχνοντας όμως και έναν τρόπο να το επικοινωνήσει στο εσωτερικό, καθώς αποτελεί μια «αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή», όπως είχε ειπωθεί. Όλα δείχνουν όμως ότι το «κούρεμα» των κύριων συντάξεων θα έρθει μέσα από τη λεγόμενη Εθνική Σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματευτές –Αθήνας, Δανειστών- φαίνεται να συγκλίνουν στα εξής:
Η Εθνική Σύνταξη να έχει ανώτερο ποσό τα 384€.
Θα αφορά όμως μόνο όσους έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.
Οι υπόλοιποι, με λιγότερα έτη ασφάλισης, τουλάχιστον 15, θα παίρνουν αναλογία. Για παράδειγμα: Με δεκαπενταετία τα 15/20 της Εθνικής Σύνταξης. Με δεκαεπτά έτη ασφάλισης τα 17/20 κ.ο.κ.
Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν, ίσως σταδιακά, ίσως με κάποια μελλοντική διορθωτική προοπτική (σε συνδυασμό με αναλογιστικές μελέτες), αλλά θα μειωθούν στην καλύτερη περίπτωση γύρω στο 2% στη χειρότερη όμως ίσως και πάνω από 35%.
Τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν περίπου 15% με 20%
Ενώ ακόμη και για τα μερίσματα του Δημοσίου, που ήδη «ψαλιδίστηκαν», εξετάζεται το ενδεχόμενο για όσους βγήκαν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2010 να επέλθει «κούρεμα» 40%.

Ανοιχτό και το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.
«Φταίει η γραφειοκρατία που εξαντλεί όλο τον χρόνο», σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας, αποφεύγοντας να δώσει έναν ορίζοντα συμφωνίας. Με όλα αυτά τα «αγκάθια» ανοικτά, δεν μπορεί να κλείσει ούτε το δημοσιονομικό, όπου η κάθε πλευρά φέρνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και μια δικιά της εκτίμηση. Η Ελλάδα γύρω στο 1,7 δισ.€, η ΕΕ γύρω στα 5,5 δισ. το ΔΝΤ ακόμη και 9 δισ. € μέχρι τέλος του 2018. Όσο ο στόχος για πλεόνασμα στο τέλος του 2018 παραμένει το 3,5% του ΑΕΠ, τόσο πιο κοντά έρχεται η προοπτική για την επιβολή νέων μέτρων.
Συμφωνία, όμως, δεν υπάρχει ούτε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων όπου η Αθήνα ζητά να εξαιρεθούν για τρία χρόνια από την πώληση στα ξένα funds:
Όλα τα δάνεια με υποθήκη α΄ κατοικίας
Τα καταναλωτικά μέχρι 20.000€
Τα επιχειρηματικά μέχρι 250.000€
Και τα δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών μέχρι 100.000€.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι επικεφαλής έχουν σχεδιάσει να αποχωρήσουν σήμερα Σάββατο και είναι διατεθειμένοι να παρατείνουν την παραμονή τους το αργότερο έως τη Δευτέρα. Η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη…

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, αθηνα, ελλαδα, alpha, υπουργοι, ιουνίου, κουρεμα, ΔΝΤ, αεπ, funds, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, σταυροι, 600 δις, κρουσματα σημερα, ξανα, μιλα, το θεμα, αεπ, αφορολογητο, δανεια, εθνικη, εφορια, θεμα, μωρα, πλαισιο, ωρα, αιθριο, αισιοδοξια, αξιζει, ασανσερ, ασφαλιστικο, βγαινει, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινονται, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δοθει, δωσει, δωματια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ειπωθει, εκτιμηση, εμμονη, ερχεται, ετη, ευρωπη, εφαπαξ, ζητα, ζοφερο, ιδεες, ιδια, κυβερνηση, κλιμακα, μειωση, προβληματα, σαββατο, σεναριο, συζητηση, συζητησουμε, συνταξη, τρια, τσιγαρο, ισογειο, φευγοντας, φορολογικη, φορα, χρονος, πηγες, πληροφοριες, πωληση, funds, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα