Επικοινωνία Σόιμπλε με εκπροσώπους της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για το χρέος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σχετικό της άρθρο ισχυρίζεται ότι βρίσκονται στην διαδικασία της μορφοποίησης «οι πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα». Η εφημερίδα στηρίζει τους ισχυρισμούς της σε σχετικό έγγραφο του ESM που περιγράφει μέτρα ανακούφισης για την ελληνική οικονομία.

Ακόμη περισσότερο η εφημερίδα αναφέρεται στο ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας το σαββατοκύριακο μεταξύ του Β. Σόιμπλε και υπουργών της ευρωζώνης όπως και εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με κύριο θέμα το ελληνικό ζήτημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εφημερίδα «Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος.Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων

Σύμφωνα με την Handelsblatt τα εν λόγω μέτρα θα «μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060».

Πηγή: Deutsche Welle

Το άρθρο Επικοινωνία Σόιμπλε με εκπροσώπους της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για το χρέος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα