Επικίνδυνες οι τομογραφίες για τα μικρά παιδιά

Βρετανική έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που κάνουν αξονικές τομογραφίες στο κεφάλι, αντιμετωπίζουν αυξημένο, έως και τριπλάσιο, κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου ή λευχαιμίας αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 180.000 Βρετανούς ασθενείς κάτω των 22 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν, ως παιδιά, είχαν κάνει αξονικές τομογραφίες.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τον αριθμό και τη σωρευτική δόση της ακτινοβολίας που δέχτηκαν οι ασθενείς, με τα κατοπινά περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου 135 και λευχαιμίας 74.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο σχετικός κίνδυνος

για λευχαιμία αυξάνει κατά 0,036 για κάθε πρόσθετο milli-Gray μονάδα ακτινοβολίας και ο κίνδυνος του εγκεφάλου κατά 0,023 για κάθε πρόσθετο milli-Gray.

Επίσης, συμπέραναν ότι μία αξονική τομογραφία στο κεφάλι πριν την ηλικία των δέκα ετών σχετίζεται με μία πρόσθετη εμφάνιση λευχαιμίας και ένα πρόσθετο περιστατικό καρκίνου του εγκεφάλου ανά 10.000 ασθενείς, κατά την επόμενη δεκαετία μετά την έκθεση στην ακτινοβολία.

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος λευχαιμίας σε ένα παιδί είναι περίπου 1 στα 2.000, ο αυξημένος κίνδυνος είναι 1 στα 600 περίπου, δηλαδή και πάλι παραμένει σχετικά μικρός, αν και όχι αμελητέος.

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην ακτινοβολία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι η αξονική τομογραφία πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει σαφής ανάγκη και, επίσης, τα μηχανήματα να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα για τα παιδιά, ώστε να μην εκτίθενται σε υπερβολική δόση ακτινοβολίας.

'Αλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι υπέρηχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο λόγω έλλειψης ακτινοβολίας.

Τα σύγχρονα μηχανήματα αξονικών τομογραφιών εκπέμπουν περίπου 80% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τα παλιά μηχανήματα. Όπως όμως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, αν και σταδιακά οι δόσεις της ακτινοβολίας στις αξονικές τομογραφίες έχουν μειωθεί σημαντικά, πρέπει να μειωθούν κι άλλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα