Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019 επεισόδια: Μολότοφ και προσαγωγές μετά την πορεία

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019 επεισόδια: Πλήθος κόσμου, φορείς, συλλογικότητες, ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και οργανώσεις της Αριστεράς συμμετείχαν στις ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, για την επέτειο μνήμης των 11 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου

μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μετά τη λήξη της πορείας ξέσπασε ένταση στο κέντρο της Αθήνας, με ομάδες αγνώστων να πετούν μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με χημικά και βόμβες κρότου – λάμψης και προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, με ομάδες διαδηλωτών να φτάνουν περίπου στις 21:00 στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο νεαρό μαθητή, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα.

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019 επεισόδια: Ένταση και επεισόδια μετά την λήξη της πορείας

Ωστόσο, λίγο μετά τις 20:30 κι ενώ η πορεία είχε ολοκληρωθεί, έγινε γνωστό ότι άγνωστοι πέταξαν μια μολότοφ στη Χαριλάου Τρικούπη και έσπασαν τέσσερις στάσεις λεωφορείων. Παράλληλα, στην οδό Σπύρου Τρικούπη ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ. Η ένταση άρχισε να μεταφέρεται σταδιακά στα Εξάρχεια, με ομάδες νεαρών να πετούν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και τους άνδρες των ΜΑΤ να «απαντούν» με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης.

Σημειώνεται πως η παρουσία των ΜΑΤ ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένη στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε με προβολέα από αέρος την κατάσταση. Παράλληλα, στα Εξάρχεια έκαναν προληπτικά την εμφάνισή τους οι δύο μικροί «Αίαντες» εκτόξευσης νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 30 προσαγωγές και 10 συλλήψεις.

Ένταση στην Πάτρα: 20 προσαγωγές

Σε περίπου 20 προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, κατά την διάρκεια της πορείας. Τη στιγμή που η πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη, ομάδα διαδηλωτών βγήκε από το κύριο σώμα της κι άρχισε να πετάει βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Όλοι οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Πατρών, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν για αρκετές ώρες έξω από το κτήριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου, καθώς και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης.

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019 επεισόδια: Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Συντονισμένη επιχείρηση για την αποφυγή επεισοδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, σε συνεργασία με άνδρες της ασφάλειας, μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με το thestival.gr, αστυνομικοί κατάφεραν να εγκλωβίσουν περίπου 100 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Ροτόντας κι ετοιμάζονταν να προκαλέσουν επεισόδια, συγκεντρώνοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ τους περικύκλωσαν και προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές, ενώ τα υπόλοιπα άτομα αποχώρησαν.

Μικρής έντασης επεισόδια στα Χανιά

Με μικρή ένταση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, η πορεία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για τα 11 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η ένταση προκλήθηκε όταν μετά το τέλος της πορείας και ενώ είχε φύγει το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων, μικρή ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες προς το σημείο που βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, και ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα