Επέκταση POS – Ταμειακές μηχανές 2024: Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Την επέκταση της χρήσης POS περισσότερα επαγγέλματα προανήγγειλε  από το βήμα της βουλής ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη δρομολογούνται  τρία μέτρα έως και τους πρώτους μήνες του 2024 είναι, που θα αφορούν την διασύνδεση των ταμειακών

μηχανών με τα POS, την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα, αλλά και την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ, καθώς  και την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους. «Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά. Προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τα ψηφιακά μέτρα

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρθηκε και στη συνέχιση ψηφιακών μέτρων όπως, την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και την εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής. Επίσης την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης και την Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις των οφειλών προς την εφορία ανέφερε χαρακτηριστικά «Το τονίζω, ότι δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στον τρόπο ελέγχων και διασταυρώσεων για την πάταξη μέρους της φοροδιαφυγής, που έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά. Κορυφαίο στοιχείο θα είναι ο «live έλεγχος» που θα διενεργείται από ειδικευμένα και έμπειρα στελέχη της ΑΑΔΕ με τα εξής χαρακτηριστικά: Θα διενεργούνται σε όλη την επικράτεια. Ο κάθε ελεγκτής θα έχει τάμπλετ, με το οποίο θα είναι προσβάσιμα όλα τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης. Θα καταλογίζει αμέσως τα πρόστιμα έως και το 50% του ΦΠΑ που δεν έχει πληρωθεί. Θα μπορεί να σταματάει ακόμη και φορτηγά για έλεγχο και θα καταγράφει τις παραβάσεις και θα παίρνει το σημείωμα διαπιστώσεων εκείνη τη στιγμή ψηφιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα