Επειδή κάποιοι τα λένε, αλλά οι άλλοι δεν ακούνε…

Έχει μετατραπεί σε μεγάλο πολιτικό σήριαλ το ερώτημα «αν είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ο κ. Προβόπουλος της Τράπεζας της Ελλάδος τους πολιτικούς αρχηγούς για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας πριν από δύο χρόνια».

Η αλήθεια είναι ότι όποιος διαβάζει -έστω και διαγώνια- την έκθεση της ΤτΕ, που εκδίδεται 2 φορές τον χρόνο, δεν χρειάζεται άλλη προειδοποίηση για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στην οικονομία μας τον αμέσως επόμενο χρόνο….

Για

παράδειγμα, όποιος διαβάσει την ενδιάμεση έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες, μαθαίνει ότι:

-Η ύφεση θα συνεχιστεί και φέτος. Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι η μείωση των δαπανών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αύξηση των εσόδων, ενώ στην πλευρά των δαπανών είναι σκόπιμο να μη θίγονται -κατά το δυνατόν- οι επενδυτικές δαπάνες και στην πλευρά των εσόδων είναι σκόπιμο να μην επιβάλλονται φορολογικές ρυθμίσεις, που αποθαρρύνουν την αποταμίευση ή επιδρούν αρνητικά στην προσφορά κ.ο.κ.

-Στα μέτρα που προτείνει η ΤτΕ περιλαμβάνονται τόσο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «άμεσης απόδοσης», όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφόρησης σε επιχειρήσεις, όσο και άλλα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων και τη στήριξη της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η ΤτΕ θεωρεί ότι η αναμενόμενη σημαντική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μέχρι το 2013, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές, θα συμβάλει στην ανάκτηση των απωλειών το διάστημα 2001-2009.

-Η συνολική απασχόληση θα μειωθεί κατά 3% περίπου και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα υπερβεί το 19%.

Στη διάρκεια του 2013, όμως, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη (αν και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι ελαφρά αρνητικός, της τάξεως του -0,5%), ενώ τόσο η μείωση της απασχόλησης, όσο και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας είναι πιθανόν να ανακοπούν.

Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα σε όλη τη διάρκεια της ισχύος του, μέχρι το 2015, αλλά και μετά, τονίζει ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συμφωνία ενός μεγάλου μέρους των πολιτικών δυνάμεων ως προς τους στόχους του προγράμματος.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα