Επανασύνδεση με την κοινωνία…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Τα σημεία επαφής με την κοινωνία αναζητεί ο πρωθυπουργός, καθώς βλέπει πως η αύξηση των φόρων και οι περικοπές στις συντάξεις προξενούν ανεπανόρθωτη φθορά τόσο στο προσωπικό του προφίλ, όσο και σε αυτό του κυβερνητικού συνασπισμού γενικότερα. Στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έρχεται να προστεθεί και ο πονοκέφαλος για το προσφυγικό, που δεν είναι άσχετος ούτε με την κατάσταση στην Τουρκία, ούτε με τις εκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία. Οι προσφυγικές ροές δείχνουν ελαφρά αύξηση το τελευταίο διάστημα και ερώτημα

παραμένει αν η Τουρκία του Ερντογάν θα τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η άνοδος των ακροδεξιών και η καταρράκωση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στη Γερμανία, οδηγεί τη Γερμανίδα πολιτικό σε «δεξιά» στροφή, ενώ πολλά ευρωπαϊκά κράτη ζητούν την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ», που θα εγκλωβίζει στη χώρα πρώτης υποδοχής τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Κοντά σ’ αυτά η επάνοδος των δανειστών στην Αθήνα και η δεύτερη αξιολόγηση συνιστούν ένα πρόσθετο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Αν πάει καλά η δεύτερη αξιολόγηση, τότε η Τρόικα θα απελευθερώσει 2,8 δισ. ευρώ, ώστε άμεσα να ανοίξει η διαπραγμάτευση. Όμως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση, οι οποίες κατά την ΝΔ οφείλονται «στην απροθυμία και την έλλειψη σχεδίου από τους αρμόδιους υπουργούς, που υπολογίζουν πρώτα το πολιτικό κόστος, ενώ η πορεία της χώρας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα…».

Η συνάθροιση αυτών των προβλημάτων σε συνδυασμό με τη φθίνουσα δημοτικότητα της κυβέρνησης οδηγούν στο ερώτημα του αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει διέξοδο ή νέα εντολή μέσω πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος το αποκλείει, αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς θέμα τακτικής. Σε κάθε περίπτωση το φθινόπωρο δεν θα είναι ήρεμο και έρχονται για όλους απρόσκλητες αλλαγές.

Το άρθρο Επανασύνδεση με την κοινωνία… εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα