Επανάσταση στην αστική κινητικότητα: Μια πόλη γεμίζει ποδήλατα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Επανάσταση στον τομέα της αστικής κινητικότητας φέρνει το Βερολίνο, βάζοντας το πολύ δημοφιλές ποδήλατο σε προτεραιότητα.

Το νομοσχέδιο που κάνει την πόλη φιλική στο ποδήλατο άρα και στο περιβάλλον, έχει ήδη εγκριθεί, με την ψήφιση νόμου για την κινητικότητα να γίνεται πρώτη φορά στη Γερμανία.

Το ποδήλατο τοποθετείται για πρώτη φορά στο επίκεντρο του σχεδίου για την κυκλοφορία στην πόλη. Τα αυτοκίνητα θα έχουν δευτερεύοντα ρόλο.

Τα λεωφορεία

θα έχουν δικές τους λεωφορειογραμμές.

Οι μεγάλες πολυσύχναστες διασταυρώσεις θα σχεδιαστούν εκ νέου. Με τα μέτρα αυτά οι αρχές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η ασφάλεια, θα μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και θα διευκολυνθεί η κινητικότητα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε καθώς περισσότεροι από 100.000 Βερολινέζοι υποστήριξαν την έκκληση για τη θέσπιση ειδικού νόμου για το ποδήλατο, υπογράφοντας τους τελευταίους μήνες σχετικό αίτημα ενώ ζήτησαν και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.

Η Γερουσία του Βερολίνου, δηλαδή η τοπική κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο δήμαρχος της πόλης, το προώθησε με το νομοσχέδιό της για την κινητικότητα, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των προτάσεων που έκαναν οι ακτιβιστές ποδηλάτες.
Η υποδομή για τα ποδήλατα θα κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει τη διαμόρφωση διαδρόμων και δρόμων αποκλειστικά για ποδήλατα σε όλο το Βερολίνο, τη διαμόρφωση 100.000 νέων θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων στις στάσεις των λεωφορείων, του μετρό, του τρένου και μπροστά από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, όπως και τη δημιουργία 60 νέων θέσεων εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες για την υλοποίηση του προγράμματος μετάβασης στον τομέα των μεταφορών.

Το άρθρο Επανάσταση στην αστική κινητικότητα: Μια πόλη γεμίζει ποδήλατα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα