ΕΟΠΥΥ, προϋπολογισμός και εργασιακά στο «τραπέζι»

«H Ελλάδα έχει τρεις μέρες για να διαβεβαιώσει τους δανειστές της ότι θα τηρήσει τα προαπαιτούμενα ώστε να λάβει την επόμενη δόση» μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επιτείνοντας την αγωνία σχετικά με τις συζητήσεις των δύο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως, τα αντανακλαστικά της Κομισιόν ήταν άμεσα και διαψεύδει ότι έχει δώσει διορία στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση

ξεκίνησε χθες (Δευτέρα) νέο γύρο επαφών με την τρόικα, ελπίζοντας ότι η χώρα θα αποφύγει την τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη (03/07) αναμένεται να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία τρόικα-υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημιουργική συζήτηση» την επί δυόμισι ώρες επαφή της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα χθες (Δευτέρα) ενημερώνοντας πως η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί.

«Όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δεν μπορώ να πω τίποτε. Ήταν μια μακρά, εποικοδομητική συζήτηση. Άκουσαν με πολύ προσοχή αυτά που είχαμε να πούμε» είπε ο υπουργός.

Η Ελληνική πλευρά, όσον αφορά τις απολύσεις , υποστήριξε ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου.

Σχετικά με την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Εισφορά 2 της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό» σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης μετά τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016.

Η τρόικα έθεσε θέμα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά υπήρξαν αντιρρήσεις από πλευράς υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να έχει πετύχει τους στόχους ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν το θέμα της υστέρησης στα έσοδα των Ταμείων. Συζητήθηκε πάντως το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Έτσι, αποφασίσθηκε πως θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπονταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Τα βρήκαν σε όλα ο υπουργός Υγείας και η τρόικα

Ευχαριστημένος εμφανίστηκε από τη συνάντηση που είχε (02/07) με τους εκπρόσωπους των δανειστών μας ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία.

«Η συνάντηση με την τρόικα πήγε πάρα πολύ καλά, ως προς τις προβλεπόμενες πράξεις, δηλαδή τα prior actions που είχαμε, και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα. Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία.

Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις», σχολίασε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρόκειται να γίνει με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, απάντησε:

«Είναι γνωστό το μέτρο . Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα θα γίνει το claw back αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού Λαού έως και το τελευταίο Ευρώ».

Παραμένουν τα «αγκάθια» πιέζουν για νέα μέτρα

Οι «μαύρες τρύπες» σε προϋπολογισμό και ΕΟΠΥΥ είναι ο λόγος που η τρόικα πιέζει για νέο πακέτο μέτρων. Οι δανειστές εμφανίστηκαν διαλλακτικοί με τα κυβερνητικά σχέδια φορολόγησης των ακινήτων, ωστόσο δεν έδειξαν ικανοποιημένοι με την καθυστέρηση στα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Όλα τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα την Δευτέρα, ενώ προτάθηκαν και εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» της περιόδου 2013 – 2014.

Έτσι, όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, «κλειδώνουν» στις 5 οι δόσεις στην αποπληρωμή του ειδικού φόρου στα ακίνητα φέτος, όσο και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, καθώς και η μη καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη χθεσινή συνάντηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, εκτός απροόπτου, δεν θα μειωθεί φέτος ο αριθμός των δόσεων σε τέσσερις, όπως φέρεται ότι αρχικά ζητούσε η τρόικα, ενώ από το 2014 ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά τού ακινήτου και 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία. Σήμερα, οι δύο πλευρές θα έχουν εκ νέου συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα