Εντυπωσιακή η πτώση των spreads τους τελευταίους μήνες

Η τιμή των spreads (που τόσο βίαια εισέβαλαν στην καθημερινότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας στις αρχές του 2010), καταγράφει μία εντυπωσιακή πτώση το τελευταίο χρονικό διάστημα, δείχνοντας πως υπάρχει η ελπίδα να μειωθούν περαιτέρω κι η Ελλάδα να ξαναμπεί στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου βάσης bund διαμορφώνεται σήμερα (Τετάρτη, 8 Μαΐου

του 20130) στις 843 μονάδες βάσης: πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών, από τον Μάιο του 2010 (δηλαδή λίγες μέρες, αφού μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο).

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Υπενθυμίζεται πως τα spreads βρέθηκαν στις 3.530,1 μ.β. στις 2 Μαρτίου του 2012 και ήταν σταθερά πάνω από τις 2.000 μ.β. μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους – στη συνέχεια άρχισε να υποχωρεί φτάνοντας κάτω από τις 1.000 μονάδες στις 8 Ιανουαρίου του 2013.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, καθώς και το κλίμα αισιοδοξίας για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, θεωρούνται ως οι κύριοι παράγοντες που μειώνονται σημαντικά τα ελληνικά spreads τους τελευταίους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα