Ένα «ναι» και πολλά «αγκάθια» στις συζητήσεις Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες

«Ναι» στην εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είπαν αργά χθες το βράδυ (28/10) Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στην προσπάθεια να βρεθούν οι «χρυσές τομές» για να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία. Όμως, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, παραμένει διάσταση απόψεων στα περισσότερα θέματα που αφορούν την δημοσιονομική και την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.
«Η συμφωνία των δύο πλευρών αποτελεί σαφές δείγμα ότι θέλουμε να συνεννοηθούμε», δήλωσε για λογαριασμό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Μάρκους Φέρμπερ, ενώ, αναφερόμενος

στα θέματα φορολογίας ο αρμόδιος του SPD για θέματα προϋπολογισμούΚάρστεν Σνάιντερ έκανε λόγο για «μηδενικό αποτέλεσμα».
Η διάσταση απόψεων εντοπίζεται στην πρόταση του PSD για ταμείο απόσβεσης χρέους για την Ευρωζώνη, το οποίο προτείνει το SPD, στην ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών και στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλούσιους Γερμανούς, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική «ευρωδιάσωσης», το ζήτημα των ευρωομολόγων δεν τέθηκε καν στην χθεσινή συζήτηση, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του SPD στην υπο-ομάδα εργασίας για τα ευρωπαϊκά, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δεν είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, με τα θέματα Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα