Εμβολιασμός Ελλάδα Κικίλιας: Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην 1η φάση

Το εμβόλιο για τον κορoνοϊό αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για την Ελλάδα. Όπως είναι εύλογο, ένα βασικό ερώτημα είναι η κατηγοριοποίηση των φάσεων του εμβολιασμού. Στην πρώτη φάση κατά της νόσου Covid-19, περιλαμβάνονται οι ιατροί και οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα, με βάση την προτεραιοποίηση που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με την σχετική δήλωση που έκανε πριν από λίγο:

«Έτσι, σε συνέχεια των εμβολιασμών των

εργαζομένων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και των ωφελούμενων και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και των ιδιωτών ιατρών και οδοντιάτρων που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν». Άρα μετά τον τομέα της δημόσιας υγείας, σειρά έχουν οι επαγγελματίες υγείας των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Εξ’ αρχής και βάσει της προτεραιοποίησης που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, οι ιατροί και οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19. https://t.co/UqC9KLIaS6

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) January 8, 2021

Αποτελεσματικό το εμβόλιο και στη μετάλλαξη του κορονοϊού

Την ώρα που η Ελλάδα προχωράει στον εμβολιασμό του πληθυσμού, σύμφωνα με το σχέδιο κατηγοριοποίησης, ένα ενθαρρυντικό νέο έρχεται από το εξωτερικό.  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19 δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορονoϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer. Η μελέτη αυτή, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νέο, καθώς η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού. Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια. Η έρευνα αυτή έγινε σε δείγμα αίματος που ελήφθη από ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Τα πορίσματά της είναι περιορισμένα, διότι δεν εξετάζει όλη τη σειρά των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του γρήγορα μεταδιδόμενου ιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα