Ελπίδες γεννά νέα εξέταση αίματος για Αλτσχάιμερ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ελπίδες για αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει η ανάπτυξη αιματολογικής εξέτασης για την πρώιμη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό προκύπτει μετά την ανακάλυψη ομάδας πρωτεΐνών στο αίμα, που προβλέπουν με ακρίβεια 87% την απαρχή της άνοιας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Alzheimer’s and Dementia».

Ερευνητές από εννέα χώρες (περιλαμβανομένης και της νευρολόγου-ψυχιάτρου Μάγδας Τσολάκη, η οποία είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer), με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Λαβστόουν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.148 ανθρώπους, 452 υγιείς, 220 με ήπια γνωστική διαταραχή και 476 με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος αποκάλυψε δέκα πρωτεΐνες που αποτελούν δείκτες για το κατά πόσο ένας άνθρωπος με ήπια γνωστική διαταραχή, ο οποίος έχει αρχίσει να έχει προβλήματα μνήμης, θα εμφανίσει τελικά νόσο Αλτσχάιμερ τους προσεχείς 12 μήνες. Εκτιμάται ότι περίπου το 60% των ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή, τελικά θα εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πάντως ότι, προς το παρόν, το τεστ δεν είναι έτοιμο για ιατρική χρήση. Θα χρειαστούν χρόνια ερευνών και κλινικών δοκιμών σε ομάδες των 5.000 έως 10.000 ατόμων, ωσότου η διαγνωστική ακρίβεια του βελτιωθεί (άνω του 90%), προκειμένου να είναι έτοιμο για ευρεία κλινική χρήση. Σε κάθε περίπτωση, μια αιματολογική εξέταση θα συνδυάζεται με άλλες πιο επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους, όπως η απεικόνιση εγκεφάλου και ο έλεγχος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Το άρθρο Ελπίδες γεννά νέα εξέταση αίματος για Αλτσχάιμερ εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα