Έκθεση ΔΝΤ: Δε βγαίνουν τα νούμερα…

Με μελανό χρώμα περιγράφεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση του ΔΝΤ καθώς η ύφεση συνεχίζεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και τα νούμερα δε βγαίνουν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διετία 2015-2016, με το χρηματοδοτικό κενό να είναι μεταξύ 5,5 και 9,5 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες της έκθεσης επιμένουν σε νέα μέτρα ενώ επισημαίνουν πως η επιθεώρηση του προγράμματος καθυστέρησε λόγω της διπλής εκλογικής διαδικασίας. Αναφορά γίνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ

που όπως αναφέρουν, ήρθε δεύτερος γιατί δεν υποστήριζε το πρόγραμμα.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, κατά το ΔΝΤ δεν προχώρησαν όχι μόνο λόγω των δυο εκλογών αλλά και γιατί υπήρχαν κοινωνικές εντάσεις.

Επίσης διαπιστώνουν ότι παρότι οι ονομαστικοί μισθοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο 7,5% στο δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές δεν έπεσαν το ίδιο γρήγορα.

Έρχονται απολύσεις

Η έκθεση του ΔΝΤ ζητά καθαρά, στοχευμένες απολύσεις.

«Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα σχέδια για τη μείωση προσωπικού. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν 27.000 προσωπικό στο νέο σύστημα της κινητικότητας, ένα διάδοχο σχήμα της ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμοσθείσης εργασιακής εφεδρείας. Ξεκίνησαν την κινητικότητα μεταφέροντας εκεί 2.000 προσωπικό ως προαπαιτούμενη δράση (που ωστόσο απέχει πολύ από τις 15.000 που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία ως τα τέλη του 2012). Απαιτούνται τώρα σχέδια για απολύσεις. (Το πλαίσιο αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, όπου η μειωμένη μισθοδοσία για περίοδο ενός έτους πριν από την απόλυση, προσμετράτε ως αποζημίωση).

Οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές ώστε να κατανοήσουν οι αρχές τους στόχους εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων και θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί ένα σωστό μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό του δημοσίου τομέα. (Από μόνες τους οι αποχωρήσεις δεν παρέχουν τέτοιες εγγυήσεις).

Οι αρχές συμφώνησαν να θέσουν τους στόχους έως την επόμενη επιθεώρηση, από την ώρα που θα γίνουν γνωστά τα οργανογράμματα. (Αυτά είναι αντικείμενο επεξεργασίας σε συνεργασία με την Task Force)».

Παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η στρατηγική για τη δημοσιονομική στρατηγική του 2015-2016 «δεν έχει πλήρως καθοριστεί» και ότι για «να κλείσουν το εκτιμώμενο κενό των 4 δισ. ευρώ οι (σσ : ελληνικές αρχές) προτίθενται να εστιάσουν σε διατήρηση μέτρων που βρίσκονται στη λήξη τους, ή στη διεύρυνση της βάσης (σσ: επιβολής των μέτρων) καθώς και στα κέρδη που θα προκύψουν από τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές. Τα μεγαλύτερα κέρδη όμως θα προέλθουν από την παράταση μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα (π.χ. με την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης στον Φόρο Εισοδήματος).

Η τρόικα θεωρεί επίσης δυνατή τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα των κοινωνικών επιδομάτων που, όπως επισημαίνεται, «παραμένουν περίπλοκα και αναποτελεσματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα