Εκταμίευση δόσης - ρύθμιση χρέους με επιτροπεία

Ύστερα από μια μαραθώνια διαβούλευση το ΔΝΤ και τα μέλη του Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Ο στόχος που τέθηκε είναι να προσεγγίσει το χρέος το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, αρκετά πιο κάτω από το 110%.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ,

η Ελλάδα θα τεθεί υπό αυστηρή επιτροπεία προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τις απαιτούμενες δόσεις των δανείων και να ισχύουν τα συμφωνηθέντα του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα πρέπει να πιάνει τους εκάστοτε στόχους, για να συνεχίσει να υφίσταται: πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο…

Η εκταμίευση της δόσης θα «σπάσει» σε τέσσερα μέρη: Τα 34,4 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα μετά τη έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης έως τις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά, τα 10,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Οι άλλες τρεις δόσεις (συνολικά 9,3 δισ. ευρώ) θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:

-Επαναγορά ελληνικού χρέους

-Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)

-Μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (το πρώτο πρόγραμμα) κατά 100 μονάδες βάσης

-Μείωση κατά 10 μονάδες βασής του κόστους των εγγυήσεων της Ελλάδας επί των δανείων του EFSF

-Την επέκταση κατά 15 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)

-Την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF κατά 10 χρόνια

 

Το Eurogroup σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα