Εκπτώσεις… προ των εκπτώσεων!

της Σέβης Σαλαγιάννη ([email protected])

Στις 15 Ιουλίου κάνουν φέτος πρεμιέρα οι καλοκαιρινές εκπτώσεις, από τις οποίες ο εμπορικός κλάδος προσδοκά τόνωση της αγοράς και οι καταναλωτές αγορές αγαθών με προσιτές για το βαλάντιό τους τιμές. Ωστόσο, κάνοντας κάποιος μια βόλτα στα καταστήματα αντικρίζει ήδη προσφορές και ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές -ακόμη και της τάξεως του 40%-

να «φιγουράρουν» στις βιτρίνες των καταστημάτων, κάτι που καταδεικνύει ότι πλέον οι εκπτώσεις είναι… διαρκείας, αποτελώντας ένα είδος σανίδας σωτηρίας για τα μαγαζιά, που από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση βάζουν λουκέτα το ένα μετά το άλλο με ρυθμούς ντόμινο. Όπως επισημαίνουν οι έμποροι, πλέον οι προσφορές και οι εκπτώσεις είναι μόνιμο χαρακτηριστικό στην αγορά, αφού ακόμη και όταν ο καταναλωτής αποφασίσει την αγορά ενός προϊόντος, σε αρκετές περιπτώσεις «παζαρεύει» στο ταμείο την -ήδη μειωμένη- τιμή του, ζητώντας επί της ουσίας προσφορά… επί της προσφοράς!

Σε μόνιμη κατάσταση προσφορών, ευκαιριών και εκπτώσεων

Αν και επισήμως οι εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου -και θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου-, οι έμποροι αναφέρουν ότι ήδη κινούνται τους τελευταίους μήνες σε «ρυθμούς εκπτώσεων», προσπαθώντας να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κοινό, το οποίο έχει περιορίσει τα έξοδά του και είναι διστακτικό στις αγορές. «Είτε έχουμε εκπτώσεις, είτε δεν έχουμε -που πλέον έχουμε όλο τον χρόνο και ανεξαρτήτως εποχής- τα πράγματα είναι τα ίδια και η κατάσταση δραματική. Ο κόσμος δεν ψωνίζει, αυτή είναι η μια και η μοναδική πραγματικότητα», αναφέρει στην «Αττική free press» ο Τάσος Γκατζέλης από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγίων Αναργύρων. «Οι εκπτώσεις δεν έχουν σταματήσει. Πλέον εμείς οι έμποροι δεν τις σταματάμε ποτέ. Όμως ό,τι και να κάνουμε, η αγορά έχει ατονήσει, δεν είναι σε τίποτα ίδια», δηλώνει στην «Α», συμπληρώνοντας ότι «εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και ό,τι μπορούμε».

Παρόμοια εικόνα σχετικά με το «πάγωμα» της αγοράς μεταφέρει ο Παναγιώτης Λ., ο οποίος δραστηριοποιείται στην πώληση γυναικείων ρούχων στο κέντρο της Αθήνας. «Οι εκπτώσεις για μας δεν σταματούν ποτέ, όποια μέρα του χρόνου και αν περάσετε θα δείτε προσφορές και εκπτώσεις. Παρόλα αυτά, ακόμη και στο ταμείο οι πελάτισσες ζητούν να κάνουμε καλύτερες τιμές. Δεν έχουν λεφτά, αυτό το καταλαβαίνουμε. Όμως δεν έχουμε και εμείς λεφτά, έχουμε φτάσει σε οριακή κατάσταση, σχεδόν δεν βγαίνουμε. Γι’ αυτό σε όποιο μαγαζί και αν μπείτε, εκπτώσεις θα δείτε, είτε ο μήνας είναι Ιούλιος, είτε Φλεβάρης. Πλέον μόνο έτσι θα επιβιώσουν κάπως τα μαγαζιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ενδεικτική του κλίματος στο εμπόριο είναι και η ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων».

Οι τουρίστες θα δώσουν την πολυπόθητη «ανάσα» στη νεκρή αγορά (;)

Μπορεί λοιπόν, η κατάσταση στην ελληνική αγορά να περιγράφεται με μελανά χρώματα, εντούτοις η μαζική άφιξη των τουριστών το φετινό καλοκαίρι γεννά ελπίδες για τονωτική «ένεση» στα καταστήματα. Η ΕΣΕΕ αναφέρει σχετικά ότι «ο εμπορικός κόσμος, παρά τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου κατά 15% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ελπίζει φέτος ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων στις θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης».

Οδηγίες της ΕΣΕΕ ενόψει της θερινής εκπτωτικής περιόδου

Με τις θερινές εκπτώσεις να είναι προ των πυλών η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εφιστά την προσοχή στα παρακάτω:

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι «όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης».

www.attikipress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα