Εκπρόσωποι της τέχνης παίρνουν θέση για την κόντρα… Διαβάτη – Ρουβά

Στη γενικότερη αναρχία της ελληνικής θεατρικής αγοράς ήρθε μία βράβευση-αναπάντεχη ομολογουμένως-για να λειτουργήσει σαν εμπρηστικός μηχανισμός. Το όνομα του Σάκη Ρουβά να επικρατεί στην κατηγορία του Αρχαίου Δράματος, σύμφωνα πάντα με την Ένωση Κριτικών Θεάτρου, πυροδότησε πλήθος επίσημων και ανεπίσημων συζητήσεων και για πολλούς σήκωσε πυκνό σύννεφο σκόνης σε ένα τοπίο που έτσι κι αλλιώς δέχεται σωρεία «επιθέσεων».

«Η συγκεκριμένη βράβευση δεν με αφορά. Κι αν θέλετε την περαιτέρω γνώμη μου, αποπροσανατολίζει

τον κόσμο του θεάτρου από τα σημαντικά θεσμικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει», παρατηρεί ο διεθνής σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός και υποψήφιος της φετινής διοργάνωσης. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή είναι η κυρίαρχη θέση του θεατρικού κόσμου που εξαργύρωσε την έκπληξή του για τη συγκεκριμένη βράβευση σε ανεκδοτολογικού χαρακτήρα σχόλια.

Γεγονός είναι πάντως πως, ενώ το θέατρο αποτελεί τη μείζονα έκφραση Τέχνης στη χώρα μας, εξακολουθεί να τελεί υπό ομηρία. Τα θεόρατα ποσοστά ανεργίας, η λογική κέρδους που τροφοδοτεί τις κινήσεις των παραγωγών και η βιομηχανική παραγωγή νέων ηθοποιών από δεκάδες και αμφιβόλου εκπαιδευτικού επιπέδου δραματικές σχολές, διαμορφώνουν εδώ και χρόνια μία κατάσταση που εκτονώνεται σε, εκ των έσω, υπονομευτικά φαινόμενα.

«Ας το παραδεχτούμε, οι ίδιοι απαξιώνουμε το επάγγελμά μας. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι κάτι σαν μαραγκός ή τσαγκάρης. Φυσικά και δεν θεωρώ τους ηθοποιούς μία ανώτερη κάστα από τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, όμως είναι σίγουρο πως πολλοί μπορούν να γίνουν ηθοποιοί, αλλά λίγοι εργάζονται πραγματικά γι’ αυτό», σημειώνει ο Αργύρης Ξάφης, ηθοποιός, αλλά και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα