Εκδήλωση για τη Μάνα Γη (video)

Μία πρωτότυπη και ξεχωριστή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης, τη Δευτέρα 28 /4 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για η Μάνα Γη (22 Απριλίου) και οργανώθηκε από την Εναλλακτική Δράση με τη στήριξη του Προξενείου της Δημοκρατίας του Ισημερινού (Εκουαδόρ).

Βασικό περιεχόμενο της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση στα ελληνικά του βιβλίου που αναφέρεται στη φιλοσοφία, την πολιτική, τις στρατηγικές και τις εμπειρίες από την εφαρμογή του Vivir Bien, μιας φιλοσοφίας που έχει σαν επίκεντρο την αγάπη προς τη Μάνα Γη και τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής για την προστασία της, όπως και την συλλογική και δημοκρατική λειτουργία των θεσμών των λαών αυτών.

Για τις ιδεολογικές και ψυχολογικές παραμέτρους του Vivir Bien, μίλησε η ψυχολόγος κ. Μάνια Βιδαλάκη, η οποία κάνει πολύχρονες έρευνες στους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής και εστίασε την ομιλία της στο γεγονός ότι η καθημερινή ζωή των ανθρώπων αυτών είναι οργανωμένη με βάση την αρχή ότι δεν ανήκει η γη στους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι ανήκουν στη γη. Από εκεί πηγάζει και η αγάπη τους για τη Μάνα Γη (Pachamama- Πάτσαμαμα), όπως την αποκαλούν, όπως και οι αγώνες που κάνουν για την προστασία της. Τέλος ο κ. Μάκης Σταύρου, ιστορικός και περιβαλλοντολόγος, που ήταν ο συντονιστής της ομάδας των εθελοντών μεταφραστών του βιβλίου, μίλησε για την κοινωνική διάσταση του Vivir Bien επισημαίνοντας ότι κατά τις επισκέψεις του σε πολλές χώρες της Λατ. Αμερικής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη ζωή των ιθαγενών και να διαπιστώσει πόσο σημαντικός θεσμός για την καθημερινή ζωή των ιθαγενών είναι η κολεκτίβα (κοινότητα), η οποία λειτουργεί με πραγματικά αμεσοδημοκρατικές συζητήσεις στις οποίες αντιμετωπίζονται με υπομονή και συντροφική αγάπη όλα τα προβλήματα. Σε αυτή την αντιμετώπιση, τόνισε ο ομιλητής, έχουν καταλήξει γιατί πιστεύουν βαθιά ότι για τα προβλήματα που παρουσιάζονται δεν είναι υπεύθυνα μεμονωμένα άτομα, αλλά ολόκληρη η κοινότητα. Και λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, γιατί μια επίσης πολύ βασική για αυτούς αντίληψη είναι ότι ενεργούμε όλοι μαζί και ή θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί .

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με την παρουσίαση της καμπάνιας για τη στήριξη στον αγώνα των κινημάτων του Εκουαδόρ για την αποκατάσταση της περιοχής της λεκάνης του Αμαζονίου από την τεραστίων διαστάσεων καταστροφική μόλυνση που έχει προκαλέσει η πολυεθνική πετρελαϊκή TEXACO. Η υπεύθυνη για την καμπάνια Μορένα Ξένου, παρουσίασε με στοιχεία το μέγεθος της καταστροφής , ενώ είχε ετοιμάσει και σχετικό βίντεο με μαρτυρίες των ίδιων των ιθαγενών.

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων και ζωντανή μουσική. Ο ποιητής Χάϊμε Σβάρτ από τη Χιλή απήγγειλε ποιήματα της φυλής των Μαπούτσε και της φυλής των Κέτσουα, καθώς και ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα. Επίσης η Ασδήρις Κιντάνα, Γραμματέας Α΄ της πρεσβείας της Βενεζουέλας απήγγειλε ποιήματα ιθαγενών της Βενεζουέλας το ένα μάλιστα με τίτλο u-yapai-au-te-dau που σημαίνει θα σε ακολουθώ το απήγγειλε στη γλώσσα Πεμόν, φυλής ιθαγενών στη χώρα της. Την απαγγελία των ποιημάτων στα ελληνικά απέδωσε η Άλια Ήσυχου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδια από τη Λατινική Αμερική, που έπαιξαν και τραγούδησαν η γνωστή τραγουδίστρια Martha Moroleόn από το Μεξικό, και το συγκρότημα Los de Sur που αποτελείται από τους Alejandro Diaz, Herman Mayr και Pedro Fabiάn, από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα