Εισαγγελική έρευνα για τα παραμορφωμένα πρόσωπα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν από αστυνομικούς οι συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, διέταξε η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Η Εισαγγελία θα μελετήσει καταρχάς τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανέφερε πως, στο πλαίσιο

της επιχείρησης σύλληψης των δραστών, «ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς για οτιδήποτε, αναφερόμενος στις καταγγελίες περί κακοποίησης των συλληφθέντων. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και αν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις, όπως είπε, θα είναι αμείλικτες.

Ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, αφού δήλωσε πως «η κυβέρνηση της τρόικας, του κ. Σαμαρά, δεν κρατά ούτε τα προσχήματα», τόνισε: «Ας δώσει, η κυβέρνηση του Τριωδίου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, το βραβείο του σύγχρονου νεοναζί».

Για τα παραμορφωμένα πρόσωπο πήραν θέση επισήμως και τα κόμματα. Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ζητώντας την παρέμβαση των δικαστικών αρχών. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση ανέφερε πως «οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την Ελληνική πολιτεία. Στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ, είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ...) αλλοίωση των φωτογραφιών... Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία. Απαιτείται η άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού.»

Θέση πήρε και η ΔΗΜΑΡ, με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρο Λυκούδη, να δηλώνει: «Η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά. Η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται. Για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις».

Τέλος, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσουν τις καταγγελίες των οικογενειών των τεσσάρων νεαρών συλληφθέντων για τις συνθήκες κράτησής τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα