Εισαγόμενα κρούσματα – Ελλάδα: Στο «τραπέζι» το κλείσιμο των αεροδρομίων

Εισαγόμενα κρούσματα – Ελλάδα: Για την πιθανότητα να «σφραγιστούν» τα αεροδρόμια όλης της χώρας λόγω των διαστάσεων που παίρνει ο κορωνοϊός έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ωστόσο, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα μέτρο που εξετάζεται σε «ύστερη φάση». Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων μόνο για λόγους υγείας ή έλλειψης στέγης σε χώρες του εξωτερικού, καθώς όπως υπογράμμισε το σύστημα έχει ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά από την καραντίνα όσων φρόντισαν ήδη να επιστρέψουν και τη διαδικασία ιχνηλάτησης των

επαφών τους.

«Σε μία ύστερη φάση κι αυτό είναι ανοιχτό. Ήδη υπάρχει απαγόρευση πτήσεων από χώρες με υψηλούς δείκτες κρουσμάτων, όμως έρχονται ακόμα πτήσεις. Ήδη 6.500 άτομα προερχόμενα από το εξωτερικό είναι σε καραντίνα. Αυτό επιβαρύνει το σύστημα, επειδή γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά και στο κομμάτι της αστυνόμευσης, της επιτήρησης και ιχνηλάτησης για να περιορίζονται κι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Είναι μια επιβάρυνση που δεν μπορούμε να επωμιστούμε απολύτως. Γι’ αυτό είπαμε ότι θα δεχτούμε επιστροφές μόνο για λόγους υγείας ή αν δεν υπάρχει στέγη. Άνθρωποι που δεν έχουν λόγο να έρθουν τώρα στην Ελλάδα δεν θα έρθουν», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει τα σύνορα και τις αεροπορικές συνδέσεις με διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εισαγόμενα» τα πρώτα κρούσματα σε Ικαρία και Κεφαλονιά

Ένας άνδρας, 25 ετών είναι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ικαρία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ράχες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος επέστρεψε την περασμένη Παρασκευή από την Αγγλία, ωστόσο δεν τήρησε την καραντίνα 15 ημερών που έχει επιβληθεί στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.  Την Πέμπτη πήγε με συμπτώματα στο νοσοκομείο του νησιού και αφού έγινε το τεστ, βγήκε θετικός στον ιό. Μετά από συστάσεις των γιατρών, επέστρεψε στο σπίτι του με ειδική αγωγή, καθώς φέρει ελαφρά μόνο συμπτώματα.  Εισαγόμενο εξάλλου φαίνεται πως είναι το πρώτο κρούσμα του ιού στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για έναν άνδρα που είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Σουηδία. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνιλάτησης των επαφών του, όπως προβλέπεται.

Τα μέτρα της Frapport Greece

Μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει λάβει και ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι της Θεσσαλονίκης. H Fraport Greece βρίσκεται από τον Ιανουάριο σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές του ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εφαρμογή σχετικών με τον κορωνοϊό μέτρων και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού, όπου επισημαίνεται ότι ακολουθεί πιστά το σχέδιο δράσης που έχει εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ για τον covid-19, το οποίο και ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που εκπονούνται από την εταιρεία κατ’ απαίτηση του διεθνούς και εθνικού κανονιστικού πλαισίου και εγκρίνονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ακόμη, η Fraport Greece επισημαίνει ότι σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μείωσης της επικινδυνότητας για τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και με τη συχνότητα που προβλέπεται, πραγματοποιείται διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε όλους τους προκαθορισμένους χώρους.

Σε ετοιμότητα όλοι οι υπάλληλοι

Από τον Ιανουάριο του 2020 έχει γίνει επίσης προμήθεια ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ρόμπες μιας χρήσης, σκουφάκια και γυαλιά προστασίας). Οι υπάλληλοι ασφαλείας (security) στα σημεία ελέγχου επιβατών κατά την αναχώρηση φορούν υποχρεωτικά μάσκες, ενώ η χρήση γαντιών προβλέπεται ούτως ή άλλως στην πρότυπη διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια διαχείρισης της Fraport Greece.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια προχωρούν αδιάλειπτα σε συστάσεις για τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους επιβάτες που περιμένουν τόσο στον έλεγχο όσο και στις πύλες αναχώρησης. Με στόχο, δε, την αποφυγή χρήσης λεωφορείων επιβατών για τις επιβιβάσεις και αποβιβάσεις εφαρμόζεται κατά το δυνατόν η διαδικασία walk in – walk out, δηλαδή οι επιβάτες περπατούν από τον τερματικό σταθμό προς το αεροσκάφος και αντίστροφα, αντί να μεταβαίνουν από και προς αυτά με τα λεωφορεία.

Το έντυπο που συμπληρώνουν όσοι εισέρχονται στην χώρα μας

Aυτό είναι το ειδικό έντυπο το οποίο οφείλουν να συμπληρώνουν πλέον οι επιβάτες των πτήσεων που έρχονται στην Ελλάδα πριν μπουν στο αεροπλάνο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για το νέο κορωνοϊό. Περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγους ταξιδιού, αλλά κυρίως τηλέφωνα και τόπο διαμονής. Αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα παραδίδουν το έντυπο στους υπεύθυνους και εν συνεχεία λαμβάνουν ένα άλλο με οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν στη διάρκεια της 14ημερης υποχρεωτικής καραντίνας.

Δείτε ακόμα«Ελάτε να κοινωνήσετε» – Πώς εξηγεί ο Μητροπολίτης Κέρκυρας την εξοργιστική δήλωσή τουΕπέστρεψαν φοιτητές από την Τουρκία: Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Ξάνθης“Δεν θα σας ξεχάσω ποτέ” – Το συγκινητικό σημείωμα ασθενούς από την Πτολεμαΐδα που πήρε εξιτήριοΕΦΕΤ: Τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ
Keywords
Τυχαία Θέματα