Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Εικοσιπέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο, 9 Νοεμβρίου από την ημέρα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου του οποίου η πτώση σήμανε και την επανένωση της Ανατολικής με την Δυτική Γερμανία. Χθες, στο πλαίσιο των εορτασμών για την πτώση του Τείχους που χώριζε την πόλη, άναψαν 8.000 φωτεινά μπαλόνια κατά μήκους 15 χιλιομέτρων πάνω στη γραμμή που σχημάτιζε το Τείχος.

Τα μπαλόνια του «Φωτεινού συνόρου» («Λίχτγκρέντσε») θα φέρουν τα μηνύματα των 8.000 «αναδόχων» που συγκεντρώθηκαν μέσω ενός ιντερνετικού ιστότοπου που είναι αφιερωμένος στην εκδήλωση.

Σύμβολα

ενός συνόρου που σβήνει, το βράδυ της Κυριακής τα φωτεινά μπαλόνια θα αφεθούν στον βερολινέζικο ουρανό, υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» από την 9η συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν που έχει γίνει ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο αναμένονται περίπου δύο εκατομμύρια επισκεπτών, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο

Το Τείχος ήταν συνολικού μήκους άνω των 150 χλμ. οικοδόμημα που υψώθηκε το 1961 από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) και έπεσε με την περεστρόικα του σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και υπό την ειρηνική πίεση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, 28 χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου 1989. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 1990, επισημοποιήθηκε η επανένωση της Γερμανίας.

Στο επίκεντρο των εορτασμών, που φέρουν τον τίτλο «Το θάρρος της ελευθερίας», είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα