Εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη – Τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα

Η απόφαση της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο στο έδαφός της σε οικονομικούς μετανάστες, αλλά μόνο σε πρόσφυγες και αυτούς κατά μικρές ομάδες έχει δημιουργήσει εγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων στην Ειδομένη, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν και μένουν στον χώρο φιλοξενίας, τη στιγμή που φτάνουν και άλλοι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να θέσει το θέμα άμεσα στην Ε.Ε. προκειμένου να μην γίνει ουσιαστικά μια «αποθήκη ψυχών» καθώς πολλοί μετανάστες από το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Ιράν και άλλες χώρες εκτός από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν των οποίων οι υπήκοοι θεωρούνται πρόσφυγες λόγω πολέμου και τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην περιοχή της Ειδομένης έχει δημιουργηθεί «ασφυξία» η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους μετανάστες που θέλουν να μεταβούν στην κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα χθες 200 Ιρανοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάθισαν μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν και οι πρόσφυγες και να καθυστερεί έτσι η ροή προσφύγων προς την ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται κάποιοι μετανάστες πέρασαν τελικά χωρίς έλεγχο μέσα από΄χωράφια, όμως η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει στην τοποθέτηση μεγάλου φράχτη, ο οποίος θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην πλευρά της χώρας μας. Όπως τονίστηκε στον καταυλισμό φιλοξενίας δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος χώρος και οι νέοι πρόσφυγες που φτάνουν μένουν στο ύπαιθρο, με τους υπευθύνους του καταυλισμού να κάνουν ότι μπορούν για να τους βοηθήσουν, όμως το πρόβλημα αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα