ΕΕ: Σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα για τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο προβλέπει την υιοθέτηση νέων κανόνων για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς επίσης και κυρώσεις σε περίπτωση εκτροχιασμού.

«Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, έπρεπε να επικυρωθεί από (τουλάχιστον) 12 κράτη μέλη της ευρωζώνης. Ο όρος αυτός εκπληρώθηκε καθώς η Φινλανδία ήταν το 12ο κράτος της ευρωζώνης που επικύρωσε την συνθήκη, στις

21 Δεκεμβρίου», δήλωσε το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Το εν λόγω Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αφορά τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη και έχει επικυρωθεί από τις 16 εκ των 25 χωρών-μελών που το αποδέχθηκαν.

Ως εκ τούτου μόνο οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα μπορούν να απευθυνθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να ζητήσουν κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Σύμφωνο, οι χώρες που το έχουν κυρώσει καλούνται να ενσωματώσουν τον λεγόμενο χρυσό κανόνα, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στo Σύνταγμα τους, ενώ προβλέπει επίσης την δημιουργία αυτόματων διορθωτικών μηχανισμών -περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων - όταν ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται.

Τα λεγόμενα διαρθρωτικά ελλείμματα, που δεν συνδέονται με τις προσωρινές συνέπειες των οικονομικών υφέσεων, πρέπει να περιορίζονται κάτω από το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χώρας. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Σε όσες χώρες, το δημόσιο χρέος δε συμβαδίζει με το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (60% του ΑΕΠ), οφείλουν να το μειώνουν κατά 5% ανά έτος, ενώ οι χώρες που τηρούν το όριο μπορούν να έχουν υψηλότερα διαρθρωτικά ελλείμματα, έως και 1% του ΑΕΠ τους.

Οι χώρες με ελλείμματα που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ τους θα αντιμετωπίζουν αυτόματα κυρώσεις, εκτός αν μια πλειοψηφία κρατών-μελών της ευρωζώνης το αποτρέπει.

Keywords
Τυχαία Θέματα