ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, με τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, με αντικείμενο την έγκριση των τευχών προκήρυξης της σύμβασης πώλησης των ΔΕΠΑ–ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη και τελευταία φάση, όπου οι διεκδικητές θα αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα του ομίλου και θα υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Οι μη δεσμευτικές προσφορές

για τον όμιλο ΔΕΠΑ–ΔΕΣΦΑ φθάνουν έως και τα 1,8 δισ. ευρώ, με το ΤΑΙΠΕΔ να εκτιμά πως το τελικό τίμημα θα είναι αρκετά χαμηλότερο.

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε υποψήφιοι για τον όμιλο ΔΕΠΑ–ΔΕΣΦΑ είναι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Negusneft (όμιλος Sintez), η αζερική Socar, η κοινοπραξία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ–PPF (τσεχικό fund).

Αυτή τη στιγμή, το προβάδισμα φαίνεται πως το έχουν οι Ρώσοι επενδυτές, όμως η Κομισιόν πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως εάν επικρατήσει η Gazprom, δεν θα μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Παράλληλα, ΕΕ και ΗΠΑ ανησυχούν πως οι Ρώσοι μπορεί να γίνουν κυρίαρχοι στη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και στα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα