Δυσκολεύει το σχέδιο εξάλειψης ιλαρά στην Ευρώπη

Το γεγονός ότι οι γονείς δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους βάζει κάνει την προσπάθεια για εξάλειψη της ιλαράς από την Ευρώπη ως το 2015 να «φρενάρεται», όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ειδικότερα, επιδημίες ιλαράς έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Επιπλέον, τα προγράμματα εμβολιασμού υπέστησαν σοβαρό πλήγμα το 1998, λόγω μιας μικρής μελέτης, που συνέδεε το τριπλό παιδικό εμβόλιο ΜMR (ιλαράς,

ερυθράς, παρωτίτιδας) με την εμφάνιση αυτισμού.

Τότε, οι 53 χώρες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ είχαν αρχικά θέσει ως στόχο να εξαφανίσουν την ιλαρά από την Ευρώπη έως το 2010. Αργότερα, όμως, αναγκάστηκαν να μεταθέσουν αυτόν τον στόχο για το 2015.

«Είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν ο στόχος του 2015 είναι ανέφικτος. Σίγουρα όμως η προσπάθεια βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Ρομπ Μπάτλερ του ΠΟΥ. Από τις έξι περιφέρειες στις οποίες μοιράζει όλο τον κόσμο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι πέντε έχουν θέσει ημερομηνίες-στόχο για την εξάλειψη της ασθένειας.

Η ιλαρά θα γινόταν έτσι η δεύτερη ανθρώπινη ασθένεια που εξαλείφεται από τον πλανήτη μετά την ευλογιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα