Δωρεά Οργάνων-Μεταμοσχεύσεις: Είναι υπόθεση όλων μας...

-H ενημέρωση για την δωρεά οργάνων μπορεί να σώσει ζωές

-Τι ισχύει πραγματικά στην χώρα μας

-Πως μπορεί να γίνει κάποιος δωρητής

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσουνάκας

Η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση σαν πράξη είναι πολύ σημαντικές, καθώς χαρίζουμε ζωή σε συνανθρώπους μας που υποφέρουν, περιμένοντας υπομονετικά, οι περισσότεροι για χρόνια, στις λίστες αναμονής, για να δεχθούν ένα μόσχευμα που θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Τί πραγματικά όμως ισχύει για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας;

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Για πολλά

χρόνια η δωρεά οργάνων αποτελούσε ταμπού στη χώρα μας, καθώς συγγενείς και ασθενείς δεν γνώριζαν τις ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των οργάνων και ακόμη αρκετοί δεν συμφωνούσαν με αυτή. Όλα αυτά είχαν φέρει την δωρεά οργάνων στη χώρα μας πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, όπου η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται κάτι φυσιολογικό.

Το ακριβώς αντίθετο όμως συνέβαινε στις περιπτώσεις των μεταμοσχεύσεων, όπου οι ασθενείς περίμεναν με μεγάλη υπομονή στις λίστες για χρόνια, έχοντας περάσει δύσκολες στιγμές οι ίδιοι και οι οικογένειές του, λόγω των διάφορων θεραπειών στις οποίες έπρεπε να υποβάλλονται για να μπορέσουν να διατηρηθούν σε μια σχετικά υγιή κατάσταση, ώστε όταν θα ερχόταν η ώρα της μεταμόσχευσης να μπορεί ο οργανισμός τους να έχει τις απαραίτητες αντοχές για να δεχθεί το μόσχευμα.

Η άποψη των περισσότερων Ελλήνων για το ζήτημα της δωρεάς οργάνων άρχισε να αλλάζει από το 2000 και έπειτα, όταν οργανώσεις και σύλλογοι, που δραστηριοποιήθηκαν γύρω από το θέμα, συνέβαλαν θετικά στη σημερινή εξέλιξη. Με διάφορες δράσεις, εκδηλώσεις, ενημερώσεις, καμπάνιες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από το θέμα, αλλά και την ανάπτυξη της παιδείας σχετικά με την δωρεά οργάνων, βοήθησαν στην αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν σημειώσει μια σημαντική αύξηση στην δωρεά οργάνων και μυελού των οστών. Σημαντικό ρόλο επίσης στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης έπαιξαν και οι εθελοντικές ομάδες, αλλά και οι σύλλογοι των ασθενών, επιτυγχάνοντας μία ευρύτερη γνωστοποίηση της διαδικασίας προς τους ενδιαφερόμενους.

Στον αντίποδα, η μεταμόσχευση, αν και βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο στη χώρα σαν διαδικασία, έχει μεγάλες λίστες αναμονής, οι οποίες μας φέρνουν πολύ χαμηλά σε ποσοστά μεταμοσχεύσεων σε σχέση με χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις οργάνων και φυσικά ακόμη περισσότερες δωρεές.

Τα στατιστικά στοιχεία:

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στη χώρα την τελευταία δεκαετία, που παρουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, είναι ενθαρρυντικά, καθώς εμφανίζουν μια αυξητική πορεία. Από το 2001 μέχρι το 2011 έχουν γίνει 774 δωρεές οργάνων, ενώ από αυτές έχουν αξιοποιηθεί οι 767. Επίσης ο δείκτης δωρεάς οργάνων, που αφορά δωρεές οργάνων ανα 1 εκατομμύριο πληθυσμού, από το 3,6 το 2001 έφθασε

Keywords
Τυχαία Θέματα