ΔΝΤ: Μη ισχυρό το μέτωπο της φοροδιαφυγής

Ελλείψεις στις εισπράξεις φορολογικών οφειλών, στη συλλογή του ΦΠΑ και στον έλεγχο προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και ελευθέρων επαγγελματιών διαπιστώνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέποντας την Ελλάδα να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα.

Η έκθεση είναι βασισμένη στα αποτελέσματα

επίσκεψης κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα στο διάστημα 16 - 22 Οκτωβρίου και σε επαφές που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη και υπηρεσιακά στελέχη. Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες στον ΦΠΑ, καθώς είναι λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη της απάτης. Τονίζεται μάλιστα ότι βάσει των Κοινοτικών Οδηγιών η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο τζίρος δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ, αλλά δεν εφαρμόζει αυτή την εξαίρεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπογραμμίζεται πως οι στόχοι είσπραξης οφειλών και ελέγχων δεν επιτυγχάνονται, καθώς από συνολικές φορολογικές οφειλές 53 δισ. ευρώ εισπράξιμες είναι το 15% - 20%, ενώ 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές μικρότερες των 3.000 ευρώ. Για τον έλεγχο προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος το ΔΝΤ σημειώνει πως ουσιαστικά έχει περιέλθει σε απραγία και πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι εντός του 2013 πρέπει να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή των μικροεπιχειρήσεων στον ΦΠΑ και ειδική ομάδα να αναλάβει την αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εσόδων από το ΦΠΑ.

Τέλος, τονίζεται η ανάγκη να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης και στην απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα