Δημοσκόπηση ALCO: Καταβαραθρώνεται η Χρυσή Αυγή

Κατάρρευση 4 μονάδων καταγράφει η Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του Newsit.gr.

Η δημοσκόπηση

πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου και η ΧΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 6,8%, σε σχέση με το 10,8%, που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 81% εκτιμούν ότι δεν πρόκειται περί δημοκρατικού κόμματος. Σε ποσοστό, δε, 69% διατυπώνουν την πεποίθηση ότι είναι κόμμα που κομίζει ναζιστική ιδεολογία.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, 39 στους 100 ερωτηθέντες - ψηφοφόρους της ΧΑ δήλωσαν ότι κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η οργή προς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Πλέον των 20 στους 100 (21%), ωστόσο, δήλωσαν πως εκτιμούν ότι «η ΧΑ είναι ναζιστικό κόμμα και πως συνειδητά την ψήφισαν ως τέτοιο».

Εξάλλου, σε ποσοστό 74% οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα περιστατικά βίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος αποτελούν τμήμα οργανωμένου σχεδίου.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ (21%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (19,2%). Τρίτο κόμμα, παρά τη σαφέστατη πτώση του, αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6,8% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, το ΚΚΕ με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης και για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από και προς την Χρυσή Αυγή. Έτσι, ενώ τον Ιούνιο το 8,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ – που είναι άλλωστε η βασική δεξαμενή ψηφοφόρων της ΧΑ – μετακινείτο στην Χρυσή Αυγή, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 3,4%.

Ενδεικτική είναι, εξάλλου, η μειωμένη συσπείρωση της Χρυσής Αυγής κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο (89%) στον Σεπτέμβριο (72%).

Keywords
Τυχαία Θέματα