Δηλητήριο βραζιλιάνικης σφήκας σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Το δηλητήριο της συγκεκριμένης σφήκας περιέχει μία τοξίνη, την MP1, που καταστρέφει επιλεκτικά τα κύτταρα των κακοηθών όγκων χωρίς να προκαλεί βλάβες στα υγιή κύτταρα

Σωτηρία μπορεί πιθανόν να προσφέρει στην καταπολέμηση του καρκίνου το δηλητήριο μια συγκεκριμένης σφήκας από την Βραζιλία και γιατί αυτό περιέχει μια τοξίνη που ονομάζεται MP1, η οποία καταστρέφει με επιλεκτικό τρόπο τα κύτταρα των καρκινικών όγκων, χωρίς να επηρρεάζει τα υγιή

κύτταρα.

Η σφήκα αυτή, η Polybia paulista, ή πιο σωστά το δηλητήριο που αυτή φέρει, δημιουργεί ελπίδα για την καταπολέμηση του καρκίνου, με βάση τα όσα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biophysical και αναφέρονται στην δράση που έχει το δηλητήριο της συγκεκριμένης σφήκας.

Όπως διαπιστώθηκε από τις δοκιμές που έγιναν σε εργαστήριο, η τοξίνη MP1, ανέκοψε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυτάρρων του προστάτη και της κύστης, αλλά και τα κύτταρα της λευχαιμίας που άντεχαν σε μια σειρά από φάρμακα.

Η διαπίστωση είναι ότι η τοξίνη MP1 αλληλεπιδρά με τα λιπίδια που βρίσκονται στην εξωτερική μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων, διασπώντας ακολούθως τη δομή των προστατευτικών μεμβρανών, δημιουργώντας οπές που επιτρέπουν σε μόρια σημαντικά για την υγιή επιβίωση του κυττάρου να διαρρεύσουν: «Η δράση αυτή λαμβάνει χώρα μέσα σε δευτερόλεπτα» αναφέρει στην μελέτη ο Δρ. Ζοάου Νέτου του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ο οποίος είναι από τους ερευνητές που δημοσίευσαν την μελέτη αυτή.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υγιή κύτταρα δεν έχουν λιπίδια στα εξωτερικά τους τοιχώματα, όπως τα καρκινικά και για το λόγο αυτό δεν καταστρέφονται από την τοξίνη.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα