Δικάζονται τη Δευτέρα οι Έλληνες στρατιωτικοί- Τι είπαν στην απολογία τους

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έντονο διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Εβρου.

Ο ανθυπολογαχός Άγγελος Μητρετώδης (25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού από το Κιλκίς) και ο Δημήτρης Κουκλατζής (λοχίας ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού) κρατούνται στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής της Αδριανούπολης αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και πρόκειται να δικαστούν

την Δευτέρα.

Το περιστατικό της σύλληψής τους από την τουρκική περίπολο συνέβη στις 14:30 της Πέμπτης αλλά το υπ. Άμυνας το αποκάλυψε μια ημέρα σχεδόν αργότερα, το πρωί της Παρασκευής. Με άλλα λόγια, η σύλληψη των δύο Ελλήνων έγινε την ώρα που γίνονταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ Βίτσα-Κουβέλη στο υπ. Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Πάνου Καμμένου.

Η ιστοσελίδα Birlik δημοσίευσε φωτογραφίες από τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο. Κατά την ίδια ιστοσελίδα στο δικαστήριο βρέθηκε και η μητέρα του ενός συλληφθέντος.

Όπως ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα οι δύο στρατιωτικοί, στην απολογία τους ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της περιπόλου τους, ξεκινώντας από τις Καστανιές, ακολουθούσαν κάποιες πατημασιές, τις οποίες και φωτογράφησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να τις δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω της κακοκαιρίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν πέρα από τα σύνορα, κοντά στον Άρδα ποταμό, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Εκεί τους εντόπισαν οι στρατιωτικοί της τουρκικής συνοριοφυλακής, οι επονομαζόμενοι «Αετοί των Συνόρων», οι οποίοι και τους έθεσαν υπό κράτηση, κατάσχοντας τα κινητά τους τηλέφωνα και τα όπλα τους.

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες.

Ο 25χρονος υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία.

«Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ (Sözcü, nTV) οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη (Edirne) όπου τους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα) και υπεβλήθησαν σε ανάκριση. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Έτσι, το τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης τους έκρινε κρατούμενους, μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου.

Ο εισαγγελέας, στην πρότασή του, ζητούσε να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες για κατασκοπεία, όμως ο δικαστής, όπως ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα, τους απήγγειλε κατηγορίες για: Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό. Επίσης διέταξε να εξεταστούν τα τηλέφωνά τους για να εξακριβωθεί αν περιέχουν ύποπτες φωτογραφίες/βίντεο και αν αληθεύουν τα όσα δήλωσαν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Birlik, στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκε και η μητέρα ενός εκ των δυο στρατιωτών.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μεταφέρθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο Μουράτ, της περιοχής, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και στη συνέχεια μετήχθησαν στις φυλακές, όπου και θα κρατηθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο στρατιωτικοί ζήτησαν μέσω των δικηγόρων τους, δύο αλλαξιές ρούχα και ήδη μεταβαίνουν στα σπίτια τους δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού για να πάρουν το ρουχισμό και να τον παραδώσουν στις τουρκικές Αρχές, που με τη σειρά τους θα τον δώσουν στους Έλληνες κρατούμενους.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο συλληφθέντες Έλληνες αυτή την ώρα κρατούνται στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης. Όπως διαβεβαίωναν από την κυβέρνηση, ο στρατιωτικός εισαγγελέας Αδριανούπολης τούς απήγγειλε κατηγορίες για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και μόνο, παρήλθε το αυτόφωρο και οδηγήθηκαν στις φυλακές. Το ελληνικό δημόσιο από πλευράς του όρισε δύο δικηγόρους που θα ασκήσουν έφεση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, oι δύο Έλληνες συνελήφθησαν χωρίς χρήση βίας από τους Τούρκους στρατιώτες, και επετράπη να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους.

Τους χτύπησαν οι Τούρκοι φρουροί τους;

Η ιστοσελίδα Athens Voice υποστηρίζει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες έφεραν χτυπήματα επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές» από τον στενό κύκλο του ταξίαρχου επικεφαλής της δύναμης, την οποίαν ανήκουν οι δύο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με την AV «ο ταξίαρχος πέρασε στην Τουρκία, προκειμένου να δει τους δύο άνδρες του, και διαπίστωσε ότι και οι δύο έχουν χτυπηθεί από τους Τούρκους φρουρούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκρυβαν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώπιον των καμερών των Τούρκων δημοσιογράφων, πάντα με εντολή των τουρκικών αρχών».

Ωστόσο, την πληροφορία αυτή δεν την επιβεβαίωναν ούτε από το Πεντάγωνο, ούτε από το προξενείο της Ελλάδας στην περιοχή της Αδριανούπολης.
Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιστρέψουν σύντομα οι 2 Έλληνες συλληφθέντες»

Για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης συνομίλησε τουλάχιστον δύο φορές με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος επιτελάρχης μάλιστα, φέρεται να δεσμεύτηκε στον Έλληνα ομόλογό του πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί.

Πεντάγωνο: Δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία οι Έλληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία, αλλά μόνο για παράνομη είσοδο σε ξένο έδαφος, χωρίς άδεια. Κατά τις ίδιες πηγές, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Οι δύο Ελληνες κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το άρθρο Δικάζονται τη Δευτέρα οι Έλληνες στρατιωτικοί- Τι είπαν στην απολογία τους εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα