Διελκυστίνδα Πούτιν-Πέρες στο Ισραήλ

Σε τελετή μνημείου αφιερωμένου στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πολέμησαν εναντίον του Άξονα και βοήθησαν στην απελευθέρωση των Εβραίων κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών παρέστη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ, παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για τις τιμές που του αποδόθηκαν, από μία χώρα στην οποία κατοικούν αρκετές χιλιάδες Εβραίοι ρωσικής καταγωγής - οι οποίοι συγκαταλέγονται

ανάμεσα στους πλέον σκληροπυρηνικούς Ισραηλινούς στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και τις γειτονικές χώρες.

Η συναίνεση ωστόσο περιορίστηκε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, γιατί όσον αφορά τα ζητήματα της Συρίας και του Ιράν, τα οποία ήταν και ο ουσιαστικός λόγος της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, μάλλον δεν υπάρχει σύμπνοια. Συγκεκριμένα, στην παραίνεση του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαι πεπεισμένος πως η Ρωσία, η οποία νίκησε το φασισμό, δεν θα επιτρέψει οι σημερινές απειλές να συνεχιστούν. Ούτε η ιρανική απειλή ούτε η αιματοχυσία στη Συρία», ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να υποστήριξε ότι ενδεχόμενη πολεμική ανάφλεξη με ξένη επέμβαση θα έχει άμεσες (και δυσμενείς) επιπτώσεις στο Ισραήλ.

Όσον αφορά στο Ιράν, Πούτιν και Νετανιάχου εμφανίστηκαν μεν δημοσίως να υποστηρίζουν ότι είναι ενωμένοι στην προσπάθεια να μη μετατραπεί το Ιράν σε πυρηνική δύναμη, ωστόσο είναι προφανές ότι διαφώνησαν στα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έδειξε ότι το Ιράν διαπραγματεύεται σοβαρά και σε βάθος, ενώ το Ισραήλ υιοθετεί τη θέση των ΗΠΑ και αρκετών Ευρωπαίων ότι η Τεχεράνη απλώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο.

Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα