Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς

Σοβαρή εξέλιξη είχαμε στη Βουλή την ώρα της συζήτησης για τους πλειστηριασμούς. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, καθώς περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις!

Η Επιτροπή προχώρησε σε ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να συμφωνηθεί ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν.

Εν τω μεταξύ, ομαδικά πυρά από βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

και αντιπολίτευσης δέχεται ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και συνολικά η κυβέρνηση για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει. Οι βουλευτές κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι καθώς περίμεναν ένα μικρό νομοσχέδιο που θα περιορίζεται στις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και για το ΦΠΑ εστίασης γι αυτό και αρχικά είχαν δεχθεί με ήπιες αντιδράσεις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα. Αντ’ αυτού παρέλαβαν ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητήσουμε διατάξεις που δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία 31.12… αυτό το νομοσχέδιο αδικεί την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς» ενώ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι «εμείς δια όλες τις άλλες διατάξεις είμαστε επιφυλακτικοί εως αρνητικοί».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «διαδικασίες εκτροπής. Εν κρύπτω φέρνετε θέματα που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα αλλά αποτελούν δωράκια σκάνδαλα σε μεγάλα συμφέροντα ακόμα και χαριστικές ρυθμίσεις για ΠΑΕ … απαράδεκτα πράγματα. Να αποσύρετε το ν/σ καταστρατηγείτε το Σύντηγμα και δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε τους συναδέλφους»
Από την πλευρά του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «για τις διατάξεις των πλειστηριασμών, ΦΠΑ και αναπηρικών συντάξεων, όλοι συμφωνούμε για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους» και πρόσθεσε «για τον ΚΕΔΕ: αφορούν προσαρμογή διατάξεων περι βεβαίωσης και είσπραξης του κώδικα που ήδη ισχύει. Εάν δεν ισχύσουν όπως προβλέπονται τότε δεν θα έχουμε εναρμόνιση. Ο αρμόδιος υπουργός είναι ολομέλεια θα έρθει για να εξηγήσει.. Μην νομίζετε ότι ντε και καλά θέλουμε να φέρουμε διατάξεις με κατεπείγοντα χαρακτήρα. Υπάρχουν προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις. Οτιδήποτε είναι κατεπείγον και μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ψηφιστεί όλα τα άλλα μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Νωρίτερα, ο κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε για «φασισμό» και για «παράσταση θεάτρου που πλέον έχει τελειώσει». Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης «Διαφωνούμε κατηγορηματικά και καταγγέλλουμε τη διαδικασία που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Ευτελίζετε κάθε έννοια Δημοκρατίας… Αυτό το ν/σ πέρα από την άρση προβλέψεων, ανοίγει ένα παράθυρο για πλειστηριασμούς που σε ένα χρόνο θα είναι μπαλκονόπορτα με απαιτήσεις από την τρόικα».
Ο κ. Θάνος Μωραϊτης είπε «Η κυβέρνηση δεν σέβεται τη λειτουργία του κοινοβουλίου, περιμέναμε χθες ρύθμιση για πλειστηριασμούς, παίρνουμε πολυνομοσχέδιο… δεν μπορεί στο παρά 1 να νομοθετούμε, θα παρακαλούσα να επικεντρωθούμε στο θέμα πλειστηριασμών, δεν μπορούμε να χάσουμε λεπτό, για όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν σε άλλο ν/σ και να λυθούν τα θέματα».

Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ απειλούν με αντάρτικο και εξέφρασαν την εντονότατη δυσαρέσκεια τους στις διατάξεις που προσπαθούν να περάσουν τα υπουργεία. Συγκεκριμένα:

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η κυβέρνηση αδικεί ένα πολύ καλό νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και αναφερόμενη στον υπουργός Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε «οι διατάξεις που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης».Γιάννης Ιωαννίδης: να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι επείγουσεςΦεβρωνία Πατριανάκου: Οι διατάξεις που προστέθηκαν ενισχύουν τον απίθανο Χάρη ΘεοχάρηΚώστας Μαρκόπουλος: Αδικείται την προσπάθεια που κάνει ο υπουργός όταν μέσα στο νομοσχέδιο ευνοείται τις ΠΑΕ

Και η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε έντονα στις διατάξεις που προσπάθησαν να περάσουν τα υπόλοιπα υπουργεία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μόνο τις επείγουσες διατάξεις, για τις άλλες είπε πως οι πράσινοι βουλευτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.

Για «πονηρές» διατάξεις στο νομοσχέδιο, που δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν, έκανε λόγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι έτσι όπως φέρνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ευτελίζεται κάθε έννοια δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα