«Διαζύγιο αλά… ελληνικά»

Με τον ευφάνταστο αυτό τίτλο, που παραπέμπει στην ταινία «Γάμος αλά… Ελληνικά» (My Big Fat Greek Wedding) του 2002, επέλεξε να κυκλοφορήσει ο Economist, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Το περιοδικό φαίνεται να εκφράζει τη γνώμη αρκετών επιφανών πολιτικών της ευρωζώνης,

οι οποίοι, απροκάλυπτα πλέον, διατυμπανίζουν ότι χωρίς συμφωνία, προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση δόσεων τις επόμενες ημέρες, πλησιάζει η χρεοκοπία και το Grexit.

Εξίσου ανυποχώρητη όμως εμφανίζεται και η ελληνική πλευρά, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει από την Αγία Πετρούπολη ότι «η Ελλάδα δίνει γενναία μάχη αυτούς τους μήνες και αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει δίκιο». Όλα μετατίθενται πλέον για το Euroworking group και την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι δανειστές αναμένεται να προσέλθουν με πρόταση για εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε εύρος, που σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θα εξαρτηθεί τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία της 23ης Ιουνίου μοιάζει να έχει καταληκτικό χαρακτήρα και φέρει μέσα της μια δυνητική ιστορική αξία, όποια εξέλιξη και αν πάρουν τα πράγματα. Καθώς η ισορροπία μοιάζει όλο και πιο δύσκολη, παρόλο το αμοιβαίο συμφέρον των δύο πλευρών, οι εκτροπές φαντάζουν πιο πιθανές.

Θα μείνει στην ιστορία η 23 Ιουνίου ως ημέρα δίκαιης συμφωνίας, ταπεινωτικής υποταγής ή επιλογής της πορείας προς το άγνωστο; Το σίγουρο είναι ότι κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και τον δικό της τρόπο θέασης των πραγμάτων και έτσι αμφίπλευρη είναι και κάθε πιθανή επιλογή. Αυτό που, ωστόσο, είναι βέβαιο και αντικειμενικό είναι ότι μια πιθανή ρήξη σίγουρα θα αποτελέσει τομή στην ιστορική πορεία του νεώτερου ελληνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα