Διασώστες Τουρκία – σεισμός: Αποθέωση για τους Έλληνες εθελοντές στην Κωνσταντινούπολη

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι Τούρκοι τους Έλληνες εθελοντές διασώστες της ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) που επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από την βοήθεια που παρείχε στους σεισμόπληκτους γείτονες για τέσσερις ημέρες. Το βίντεο με την αποθέωση που γνώρισε η ομάδα των εθελοντών, ανέβασε στην επίσημη σελίδα που διατηρεί στο Facebook η ΕΟΔ,

αναφέροντας: «Αυτές ακριβώς είναι οι στιγμές που τα σύνορα παύουν να χωρίζουν τους ανθρώπους».

Στο μεταξύ, χιλιάδες μετασεισμοί καταγράφονται στην Τουρκία, με αποτέλεσμα οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία να ξεπερνούν τους 41.000.  Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «3.585 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι τα λεπτά που μίλησε στους δημοσιογράφους οι μετασεισμοί «ξεπέρασαν τους 3.900». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο σεισμός είχε τέτοια ένταση που πέντε ξεχωριστά τμήματα της ζώνης του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας έσπασαν. Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τα κατεστραμμένα κτίρια, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Μαζικοί τάφοι στην Αντιόχεια

Όπως μεταδίδει το Euronews οι αρχές της Αντιόχειας καλούνται να παραχωρήσουν εκτάσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι ταφές που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα. Μάλιστα στους συγκεκριμένους χώρους θάβονται σοροί που δεν έχουν διασταυρωθεί τα στοιχεία τους καθώς φτάνουν εκεί ασυνόδευτες. Προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταφής λαμβάνονται δείγματα DNA προκειμένου να γνωρίζουν οι συγγενείς των θυμάτων που έχουν ταφεί οι δικοί τους άνθρωποι.Υπενθυμίζεται ότι η Αντιόχεια ήταν μία από τις περιοχές που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έκανε τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο διάρκειας 0:41 δευτερολέπτων στο οποίο απεικονίζεται η κεντρική αγορά της Αντιόχειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα