Διαρροή μεθανίου με τη μορφή “λασπώδους πάγου” στον Ατλαντικό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τους 500 και πλέον φθάνουν οι αεραγωγοί μεθανίου που έχουν ανακαλύψει έως τώρα στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αμερικανοί επιστήμονες. Η απρόσμενη αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ανησυχία ότι στους ωκεανούς του πλανήτη κρύβονται τεράστιοι όγκοι του αερίου υπό τη μορφή λασπώδους πάγου που ονομάζεται ένυδρο μεθάνιο ή «εύφλεκτος» πάγος.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί τους επιστήμονες για τις επιπτώσεις των διαρροών στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

και εκτιμούν τον αριθμό αντίστοιχων αεραγωγών σε 30.000 παγκοσμίως.

Μάλιστα στην τελευταία έρευνα, η ομάδα των επιστημόνων επικεντρώθηκε στον ύφαλο ανάμεσα στη Βόρεια Καρολίνα και τη Μασσαχουσσέτη, στην περιοχή εκείνη του ωκεάνιου πυθμένα ανάμεσα στην ακτή και τον βαθύ ωκεανό . Συνολικά ανακάλυψαν 570 διαρροές ένυδρου μεθανίου σε βάθη από 50 ως 1700 μέτρα.

Το ένυδρο μεθάνιο έχει την τρισδιάστατη μορφή πάγου με εγκλωβισμένο φυσικό αέριο στο εσωτερικό. Η ουσία μοιάζει με λευκό πάγο, αλλά δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες.

Τα αποθέματα μεθανίου που εμφανίζονται στη φύση με αυτή τη μορφή εκτιμάται ότι είναι τεράστια. Μόνο στον Κόλπο του Μεξικού τα αποθέματα ένυδατου μεθανίου έχουν υπολογιστεί σε περισσότερα από 170.000 τρισεκατομμύρια λίτρα.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε τέτοια επίπεδα ένυδρου μεθανίου εκτός Αρκτικής που να μην συνδέονται με ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ή την μετακίνηση τεκτονικών πλακών» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Άνταμ Σκάρκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισσισίππι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση των Ωκεάνιων υδάτων είναι αυτή που προκαλεί τις συγκεντρώσεις του αερίου με αυτή τη μορφή, ωστόσο δεν συνδέουν ακόμα το φαινόμενο με την Κλιματική Αλλαγή καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Επίσης αναθεωρούν τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις τους για τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που κρύβονται στον πλανήτη, καθώς τα υποθαλάσσια κοιτάσματα μεθανίου ενδέχεται να περιέχουν δέκα φορές περισσότερο άνθρακα απ’ ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι γύρω από αυτούς τους σχηματισμούς αναπτύσσονται χημειοτροφικές ή χημειοσυνθετικές μορφές ζωής, δηλαδή οργανισμοί που λαμβάνουν ενέργεια από χημικές αντιδράσεις και όχι από τον ήλιο όπως οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί.

Όσο για την πιθανότητα ο έυφλεκτος πάγος να κρύβει πλούσια απολήψιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων οι ερευνητές εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι καθώς τα στοιχεία δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.

Το άρθρο Διαρροή μεθανίου με τη μορφή “λασπώδους πάγου” στον Ατλαντικό εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα